LCA
bygma
scroll
Grønne tage med lokalt producerede planter De økologiske sedumplanter dyrkes på en mark på Nordfyn. Foto: GrowTek.

Grønne tage med lokalt producerede planter

Den fynske virksomhed GrowTek er nu klar til at lancere økologiske grønne tage med danskproducerede sedumplanter

Grønne tage består hovedsageligt af sedumplanter (stenurt). Nørre Aaby-virksomheden GrowTek bliver blandt de første i verden til at producere, levere og montere økologiske sedumtage.

Med lokalt forankret produktion er nyheden ganske banebrydende i en branche, der er domineret af importerede planter uden økologisk ophav.

- I en tid, hvor alt handler om bæredygtighed, er vi utroligt glade og stolte over vores projekt. Det, at vi kan levere et økologisk produkt uden brug af skadelige sprøjtemidler og kunstgødning, betyder meget for det grønne regnskab, fortæller administrerende direktør Lars Erik Nielsen.

Han tilføjer:

- Når vi producerer lokalt, har det samtidig en positiv indvirkning på klimabelastningen, da vi ikke behøver fragte planterne i lastbiler fra f.eks. Holland,

Dyrket på Nordfyn
GrowTek dyrker sedum på en mark på Nordfyn, der gradvist er omlagt til økologisk landbrug.

- De økologiske sedumtage kan bruges på stort set alle hustage, og allerede nu er der kommuner og lokalplaner, som stiller krav om, at flere tage skal være grønne tage, forklarer Lars Erik Nielsen.

Nyheden kommer desuden på et tidspunkt, hvor både klima og ’green living’ står højt på dagsordenen for mange danskere. Fra 2013 til 2021 steg mængden af grønne tage i Danmark ifølge Danmarks Statestik fra 39.000 m2 til 662.000 m2.

Samtidig med at sedumtage er CO2-reducerende, optager og forsinker de regnvand, hvilket aflaster kloaksystemet. Derudover fremmer de biodiversiteten ved at tiltrække insekter og bier. Det er alt sammen faktorer, der har gjort de smukke grønne tage populære.

- Vi har igennem længere tid dyrket de økologiske sedumplanter på et større areal, og regner med i 2022 at udvide arealet til 70.000 m2. Vi mærker en stigende efterspørgsel på vores grønne tage, og det forventer vi eskalerer med lanceringen af økologisk sedum. For vi regner med, at prislejet bliver som ved tilsvarende ikke-økologiske løsninger, slutter Lars Erik Nielsen.

Fakta
Grønne tage monteres oven på f.eks. tagpap eller folie.

Der findes forskellige opbygninger, afhængigt af hvor meget vand, der skal tilbageholdes. Øverst monteres selve laget med sedumplanter. Sedumplanter er en anden betegnelse for stenurt, som er lave og hårdføre stauder, der trives særligt godt på den nordlige halvkugle.

-dg

11/10 2021