Aktuelle nyheder - Tag

Nu skal svenskerne ha' tæsk i tagdansDet danske hold til opgøret mod svenskerne består af (fra venstre) Jeppe K. Kristensen, Torbjørn J. Malchau, Marlo Boekestein de Ligt og Benjamin Engel Rasmussen

Nu skal svenskerne ha' tæsk i tagdans

Årets DM i Skills byder også på en landskamp mellem Danmark og Sverige, hvor det gælder om at lægge de flotteste zink- og kobbertage. Og det danske landshold er klar til at byde naboerne op til tagdans

Del artiklen på

Samfund - Uddannelse

Øresundsmesterskaberne er titlen på en duel, der afvikles hvert andet år mellem nogle af Danmarks og Sveriges dygtigste blikkenslagerlærlinge. I 2020 bliver mesterskaberne som noget nyt afholdt under DM i Skills i Bella Center, hvor det forventes, at mange tusinde tilskuere vil følge arvefjendeopgøret.

Konkurrencen er splittet op i to dele. I den ene kæmper to lærlinge fra hvert land om at lægge det flotteste kobbertag, mens materialet i den anden del er zink.

Deltagerne ved Øresundsmesterskaberne er fundet via regionale mesterskaber, og de danske deltagere er klar til kamp mod deres svenske kolleger.

- Det bliver sjovt at prøve noget andet end bare at være på værkstedet derhjemme eller ude i marken, siger Marlo Boekestein de Ligt.

Selvfølgelig kan vi slå dem
Han er en af to danske deltagere i kobbertag-konkurrencen og er til daglig i lære hos Holmegaard Blik. Han er optimist, når det gælder chancerne for at slå svenskerne i landskampen.

- Selvfølgelig kan vi slå dem! Man skal jo være optimist, ellers kommer man ingen vegne, siger han.

Heller ikke hos hans makker, Benjamin Engel Rasmussen, som er i lære hos Skærbæk ApS, er udsigten til at skulle arbejde i larmen fra et kæmpe rykind af tilskuere noget, der skræmmer.

- Næh, jeg har to børn derhjemme, så jeg har indbygget filter. Nej, men seriøst et par høreværn på, så skal jeg nok kunne koncentrere mig om mit arbejde, siger han.

Det perfekte udstillingsvindue
Øresundsmesterskaberne afholdes af Københavns Blikkenslager- og VVS Laug og det svenske Plåt & Ventföretagen, som samarbejder med Blik- og Rørarbejderforbundet og Tekniq Arbejdsgiverne. Hos sidstnævnte understreger man værdien af, at mesterskaberne i år kommer ind under DM i Skills.

- Skills er en vigtig platform, når det gælder om at vise erhvervsuddannelserne frem for fremtidens nye potentielle lærlinge og deres forældre, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:

- På samme måde kan Øresundsmesterskaberne præsentere noget af det ypperste håndværk indenfor blikkenslagerbranchen, og forhåbentlig kan det få flere unge til at vende blikket mod erhvervsskolerne, når der skal vælges uddannelsesvej, siger Tina Voldby.

-jhn


Fakta - Det danske landshold består af:

Kobber:
Benjamin Engel Rasmussen – Skærbæk ApS – EUC Sjælland
Marlo Boekestein de Ligt, Holmegaard Blik – EUC Sjælland

Zink:
Torbjørn J. Malchau – Hovedstadens Bygningsentreprise – Roskilde Tekniske Skole
Jeppe K. Kristensen – Blikkenslagerfirmaet Jesper Hansen – Roskilde Tekniske Skole

De står bag Øresundsmesterskaberne

Københavns Blikkenslager- og VVS Laug

Blev stiftet i 1678.
Har cirka 400 medlemmer.
Har til formål at samle virksomheder indenfor vvs-branchen og tilgrænsende områder i hovedstadsområdet for at varetage fælles faglige og sociale interesser.
Arbejder desuden for at sikre faglig støtte til medlemmerne og for at være med til at påvirke branchens tekniske uddannelser.

Plåt & Ventföretagen

Blev stiftet i år 1900.
Har cirka 950 medlemmer.
Er branche- og arbejdsgiverorganisation for de svenske ventilations- og blikkenslagervirksomheder.
Arbejder for at styrke medlemsvirksomhedernes drift og indtjening og for at synliggøre branchen. Tilbyder desuden medlemmerne bl.a. rådgivning og uddannelse.

Læs mere om Tag

19/12 2019