LCA
LCA
scroll
Ny direktør skal sætte turbo på klassifikation af dampspærresystemerCivilingeniør og beskikket bygningssagkyndig Lars Pedersen overtager 1. juli 2021 ledelsen af DUKO, der klassificerer undertage og dampspærresystemer. Foto: Nordjysk Bygningssyn.

Ny direktør skal sætte turbo på klassifikation af dampspærresystemer

DUKO, der klassificerer undertage og dampspærresystemer, får ny direktør. Første opgave for den nye direktør bliver at sætte ekstra skub i klassifikationen af dampspærresystemer

1. juli 2021 giver direktør i DUKO, Morten Hjorslev Hansen, stafetten videre til civilingeniør og beskikket bygningssagkyndig Lars Pedersen fra Nordjysk Bygningssyn. Direktørskiftet betyder også, at DUKO’s sekretariat flytter til Hjørring, hvor Nordjysk Bygningssyn har sin adresse. DUKO ejes fortsat af Byggeskadefonden og DI Dansk Byggeri.

Lars Pedersen glæder sig til at bruge sine mere end 20 års erfaring i byggebranchen til at videreføre og udbygge klassifikationsordningen.

- Jeg er overbevist om, at klassifikationen af dampspærresystemer bliver til lige så meget gavn for bygningsejere og entreprenører, som ordningen for undertage er, siger Lars Pedersen.

Den nuværende direktør Morten Hjorslev Hansen takker af efter 18 år i stolen. Han har været med helt fra starten i 2004, hvor store problemer med kvaliteten af undertage førte til etablering af DUKO.

- Vi er meget taknemmelige for, at Morten Hjorslev Hansen med sikker og kompetent hånd har gjort det lettere at vælge undertag. Ordningen har været og skal fortsat være en succes. Morten fortsætter med at dele ud af sin omfattende viden som ansat hos BYG-ERFA, hvor DUKO indtil 1. juli 2021 har sekretariat, siger driftsdirektør i Byggeskadefonden Morten Søegaard-Larsen, der også er formand for DUKO’s bestyrelse.

Er stadig vigtig for byggeriet
Det er en vigtig ordning for byggebranchen, Lars Pedersen skal stå i spidsen for. DUKO har betydet, at vi i dag ikke ser de samme problemer med undertage, som vi så før 2004, hvor DUKO blev stiftet. En undersøgelse fra BvB (Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse) dokumenterede problemet: I perioden 1997 til 2002 var der fejl i undertaget i 71 % af de 674 renoverede tage, som BvB har været involveret i.

- Problemerne med dårlige og forkert udførte undertage er næsten væk. Vi anbefaler DUKO, fordi ordningen sikrer, at man let kan vælge det bedst egnede undertag til formålet, men også fordi producenterne har pligt til udførligt at vejlede om monteringen, forklarer Jens Dons, der er teknisk chef hos Byggeskadefonden.

Han understreger, at klassifikation af flere dampspærresystemer er vigtig.

- Det er dyrt og næsten umuligt at udskifte en utæt dampspærre. Det er systemet, der skal være tæt. Ikke kun selve dampspærren. Bygningsejere og entreprenører vil derfor have glæde af klassificerede dampspærresystemer, så de lettere kan vælge et velegnet system til bygningen, mener Jens Dons.
Der er i øjeblikket ingen DUKO-klassificerede dampspærresystemer. Det skal den nye direktør lave om på, samtidig med, at han skal videreføre klassifikationsordningen for materialer til undertage.

Fakta om DUKO
DUKO er en uvildig klassifikation af undertagsmaterialer og dampspærresystemer. Klassifikationsordningen skal gøre det let at vælge et velegnet undertag eller dampspærresystem ud fra den belastning, undertaget eller dampspærresystemet vil blive udsat for.
Klassifikationen udføres i samarbejde med producenter og leverandører af undertage og dampspærresystemer.
DUKO blev stiftet i 2004 som reaktion på omfattende problemer med undertage.
Dampspærre- og Undertagsklassifikationsordning ApS (DUKO) ejes af Byggeskadefonden og DI Dansk Byggeri.

-los

3/6 2021