Aktuelle nyheder - Tag

Tagpap af bæredygtige genbrugsmaterialerKatepal Green-tagmaterialer fremstilles på gummi bitumen tagfabrik grundlagt i 1949 i Lempäälä i Finland.

Tagpap af bæredygtige genbrugsmaterialer

Katepal Oy lancerer en tagpap af gummi og bitumen under produktnavnet Katepal Green

Del artiklen på

Med Katepal Green tagpap erstattes en del af bitumen fremstillet af fossile materialer med fyrrenåleolie.

- Ydermere er der anvendt genbrugte PET-flasker til det forstærkende lag i tagpappen, siger Lasse Rajala, der er produktchef hos Katepal Oy.

Katepal er blandt de største bituminøse tagdækningsfabrikker i de nordiske lande, der årligt eksporterer ca. seks millioner kvadratmeter til Danmark, Sverige og Norge.

Virksomhedens udfordringer i udviklingen af Katepal Green-serien, som begyndte i 2019, bestod i at finde egnede biobaserede råmaterialer og leveringsmetoder. Bitumen leveres typisk til fabrikken i varm tilstand og i store tankvogne. Mængden af Katepal Green-tagmateriale har været mindre under produktudviklingsfasen, hvorfor der kun er blevet brugt én tønde fyrrenåleolie af gangen.

- Vi har bygget en opvarmet beholder, som kan modtage en tankfuld fyrrenåleolie. På denne måde har vi allerede forberedt os på stigningen i efterspørgslen efter Katepal Green-produkterne – vores produktion er så effektiv og miljøvenlig som muligt, siger Lasse Rajala.

De første produkter af Katepal Green-serien er Katepal Green K-MS 170/4000 SBS underpap samt Katepal Green K-PS 170/5000 SBS overpap.

Katepals tagpap bliver hovedsageligt udlagt af professionelle tagdækkere i hele Danmark og resten af norden.

Produkterne er testet iht. de gældende EN-standarder og er testet i Finland og Sverige på rigtige tage med ældningsforsøg m.v. Produkterne er yderligere blevet testet af DBI (Dansk brandteknisk institut) iht. Broof (T2). Katepal Green-serien er designet til at opfylde kvalitetsstandarderne i Danmark såvel som de øvrige nordiske lande. Produkterne er produceret uden kompromiser, men udelukkende for lang holdbarhed og med tanke for miljøet og de næste generationer.

Katepal forbereder på nuværende tidspunkt produktspecifikke miljødeklarationer (EPD’er). Miljømæssige produktdeklarationer kan bruges til sammenligning af den miljømæssige indvirkning af produkter fra forskellige fabrikanter. Standardproduktdeklarationer om miljømæssig indvirkning kontrolleres af en tredjepart, hvilket sikrer deres pålidelighed og sammenlignelighed.

-kj

Læs mere om Tag

1/7 2021