Aktuelle nyheder - Træ

Nyt system udnytter op til 10 % mere af en træstammeDet nye CW Press System udnytter de koniske sidebrædder - med eller uden bomkanter - til de mellemste lag i eksempelvis CLT (Cross Laminated Timber).

Nyt system udnytter op til 10 % mere af en træstamme

Kallesoe Machinery er klar med nyt limtræspressesystem, der effektivt anvender de yderste dele af træstammen, der tidligere kun kunne anvendes til billig emballage og forskalling

Del artiklen på

Pressen kan udnytte op til 10 % mere af en træstamme sammenlignet med nuværende metoder ved automatisk og effektivt at udnytter de koniske sidebrædder - med eller uden bomkanter - til de mellemste lag i eksempelvis CLT (Cross Laminated Timber).

Traditionelt anses de yderste dele af en træstamme som spildtræ, der ofte anvendes til billigt bygnings- eller emballagetræ. Det skyldes, at de er koniske og dermed er vanskelige at benytte i konventionel limtræsproduktion.

- Flere kunder har opfordret Kallesoe Machinery til at udvikle en maskine, der kan udnytte dette spildtræ. Vi har taget udfordringen op, og det er lykkes. Pladerne der bliver produceret i *CW Press System, kan f.eks. benyttes i det mere eftertragtede og grønne konstruktionsmateriale CLT, som er færdige bygningselementer lavet udelukkende af træ, siger CSO Bruno Kallesøe.

Bygger på eksisterende teknologi
Udnyttelsen af bomkantstræet har flere indlysende fordele: Bomkantstræ kan nu udnyttes mere værdiskabende end til emballagetræ og metoden understøtter bl.a. UNESCO’s anbefalinger til, hvordan fremtidens træresurser skal mobiliseres mere bæredygtigt.

- Teknologien i CW Press System bygger på eksisterende teknologi, som vi i forvejen bruger i Kallesoes verdenskendte højfrekvenspressere. Det unikke ved det nye system er, at det automatisk er i stand til at måle, sortere, dreje og presse selv uensartet bomkantstræ, siger Bruno Kallesøe og tilføjer:

- Det ligger os på sinde at produktudvikle innovative maskiner, der kan være med til at sikre en mere grøn og bæredygtig udnyttelse af klodens træresurser. Dette kræver både strukturelle og teknologiske ændringer, som vi som maskinproducent er parate til at påtage os ansvaret for, så vi kan hjælpe vores kunder med at opretholde en bæredygtig forretning – både hvad angår økonomi og miljø.

CEO Bjarne Andersen forudser stor interesse fra kunder over hele verden, da det nye system i høj grad understøtter den bæredygtige tankegang. Træ på verdensplan er en begyndende mangelvare, og alle forudsigelser tyder på, at tendensen eskalerer i fremtiden. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at udnytte alle råvarer så effektivt som muligt, understreger Bjarne Andersen.

*CW i CW Press System står for conical wane timber.

-los


Læs mere om Træ

26/4 2019