Aktuelle nyheder - Træ

Sender træet til genbrug: Sparer miljøet for mange tons CO2Efter brug samles pladerne i U-jern, som Stark henter. Ved at genbruge træet opnår byggeriet point i DGNB-regnskabet.

Sender træet til genbrug: Sparer miljøet for mange tons CO2

Håndværkerfirmaet Jakon har tænkt konceptet Gentræ ind i et renoveringsprojekt på DTU: Alt det træ, der bruges midlertidigt på byggepladsen bliver genbrugt – det sparer miljøet for over 10 tons CO2

Del artiklen på

Hvert år smides op mod 50.000 ton træ ud fra danske byggepladser efter at have været brugt en enkelt gang som stilladsrækværk, brædder eller forskallingstræ. Det er et enormt ressourcespild, der også belaster miljøet, fordi træet typisk sendes til forbrænding.

Det spild vil byggemarkedskæden Stark samt Solum Gruppen gøre så lille som mulig. Med konceptet Gentre sørger Stark for at stille U-jern op på byggepladser, hvor det midlertidige træ bliver indsamlet og efterfølgende renset og oparbejdet for at blive solgt igen side om side med nye trævarer i kædens byggecentre. I runde tal undgår Stark at sende mellem et halvt og et helt ton CO2 ud i atmosfæren, hver gang Gentræ redder et ton krydsfiner fra forbrændingen.

- Gentræ er en enkel måde at gøre byggeri mere bæredygtigt på. Det er også et partnerskab med bygherrer og entreprenører. Stark sørger for det meste, men kunderne skal også gøre en indsats og lægge brugt træ over i et U-jern i stedet for at smide det ud, som de plejer, forklarer Kent Fonseca, der er ansvarlig for Gentræ.

At ændre vaner ude på byggepladserne kan være en udfordring, men der er stigende forståelse for, hvorfor det er en god idé.

- Når vi kommer ud på byggepladsen og tager snakken om, hvorfor vi skal være mere bæredygtige af hensyn til miljøet, vores børn og dem, der kommer efter dem, så giver det mening. Så vil de godt være med, siger Kent Fonseca.

Læs mere under billedet...
Der er blevet lagt krydsfinerplader over de oprindelige gulve overalt i den DTU-bygning, som Jorton pt. renoverer. Der er flere tusinde kvadratmeter gulv og ditto plader. De bliver nu genbrugt.

Giver også DGNB-point
En af dem, der kan se meningen med Gentræ, er procesleder Martin Schøsler fra Jakon, der er et af Danmarks største håndværkerfirmaer.

- Vi er i gang med et DGNB-byggeri på DTU i Lyngby, så Gentræ passer lige i projektets ånd. Udover at det gavner projektet ved at tjene DGNB-point, så det kan opnå guld-certificering, så synes jeg personligt, at det er en fed idé. Jeg forstår ikke, at der ikke er nogen, der har tænkt på det før. Hvorfor skal vi smide så meget ud, når vi kan genbruge så meget af det, siger Martin Schøsler.

DGNB er en bæredygtighedscertificering, som bedømmer nybyggeri og renoveringsprojekter. DTU beskriver selv renoveringen af bygning 116 således:

'Bygningen er blevet kaldt DTU's smukkeste specialhus, men står stort set som den gjorde ved indvielsen i 1970'erne og trænger kraftigt til at bliver renoveret og moderniseret.'

Ønsket var at bevare de oprindelige gulve. Derfor er der blevet lagt krydsfinerplader over alt – flere tusinde kvadratmeter. Når renoveringen er afsluttet, stilles krydsfinerpladerne i U-jern, som Stark henter, når de er fyldte. Normalt ville pladerne blive smidt i en container og kørt væk til forbrænding.

- Jeg synes helt ærligt, at det er meget nemmere med Gentræ, fordi vi slipper for at skulle smide dem op i containeren, og vi slipper for de mange løft. Set med arbejdsmiljø-brillerne på er det meget bedre at skulle stille dem over i buret, i stedet for at løfte dem op i containeren, siger Martin Schøsler.

Stiller krav om genbrugstræ i byggeriet
Han er stolt af at være ansat i en virksomhed, som tager bæredygtighed og arbejdsmiljø seriøst.

- Vi er ikke færdige med projektet, så der kommer mere træ herude fra. Vi kommer til at spare over 20 tons CO2 i det hele. Det er måske bare en ring i vandet, men det er trods alt noget, siger han.

Dén holdning - at det alt sammen løber op og gør en forskel – bliver stadig mere udbredt.

- Allerede nu stiller flere bygherrer krav i deres udbudsmaterialer om, at der skal være genbrugstræ i deres projekter. Det er en udvikling, der hele tiden accelererer. Med tiden bliver øget brug af genbrugstræ et konkurrenceparameter på niveau med levering, tid, pris og produkter. Den udvikling ønsker vi at være helt i front med i Stark, siger Gentræs Kent Fonseca.

Om Gentræ
Når byggeaffald i en almindelig affaldscontainer med træ afhentes, koster det op til 1000 kr. pr. ton.
Når Stark henter et U-jern med Gentræ med ét ton genanvendeligt affaldstræ, koster det 600 kr.
Udover den økonomiske gevinst, kan byggeriet få point i DGNB-regnskabet ved både at bruge og genbruge træ.
Gentræ vandt i 2018 Realdanias innovationskonkurrence Circular Construction Challenge, og er stadig støttet herfra.
Gentræ findes p.t. kun i Storkøbenhavn, men vil blive udrullet til andre dele af Danmark.

-los

Læs mere om Træ

17/2 2021