Aktuelle nyheder - Træ

Vil åbne markedet for CLT i Danmark Med Lars Alexander ved roret vil CLT Danmark nu også tilbyde sparring til arkitekter, bygherrer og andre, som gerne vil bygge hus i massivt træ.

Vil åbne markedet for CLT i Danmark

Elementer af massivtræ, CLT, er på vej til et gennembrud i Danmark. CLT Denmark vil udover det professionelle marked fremover supportere boligejerens muligheder for at få adgang til CLT-løsninger

Del artiklen på

Bæredygtighed

Interessen for byggeri i træ vokser. Det er gået op for mange, at træ som byggemateriale bidrager positivt til CO2-regnskabet, og også andre gode egenskaber får danskerne til at vælge træ, når de skal bygge egen bolig.

Med CLT bygger man frem for alt bæredygtigt. Hertil kommer, at CLT ofte bliver en væsentlig del af arkitekturen, fordi massivtræselementerne overfører laster imellem elementerne, så arkitekten er mere frit stillet end ved tungere byggematerialer. Ofte vil en del af træet være synlig, og det giver en smuk, behagelig atmosfære og komfortable egenskaber i forhold til indeklima.

- Vi oplever en stor interesse fra privatkundemarkedet, som ikke kun handler om klima og velvære. Materialets egenskaber er nemlig i top i byggeprocessen. Man bygger mere præcist end med andre byggematerialer med tolerancer på ned til 1-2 millimeter, byggetiden er kortere og byggeprocessen nemmere. Brug af IT hjælper med at høste alle gevinster, så CLT også bliver en økonomisk fordel, siger direktør i CLT Denmark, Per Thomas Dahl.

Nu også til privatkunder
CLT Denmark opstod i 2019 med henblik på at åbne markedet for massivtræ og skubbe til anvendelsen af CLT i Danmark. I første omgang med fokus på det professionelle marked. Men CLT Denmark lytter nu også til de mange forespørgsler fra privatkunder, som vil lave mindre projekter med massivtræ.

Derfor har virksomheden besluttet at stå på endnu et ben, og har ansat en afdelingschef for også at kunne tilbyde løsninger til almindelige boligejere.

- Vi er allerede i gang, og CLT Denmark udvider sit kompetencerum med Lars Alexander, som har erfaring med at løbe den slags projekter i gang og få dem landet sikkert og tilfredsstillende. Med Lars Alexander ved roret vil vi tilbyde arkitekter, bygherrer og andre, som gerne vil bygge et hus i CLT, sparring af en person, som også kan følge de mindre projekter helt til måls, forsikrer Per Thomas Dahl.

Gode erfaringer i vores nabolande
CLT Denmark er etableret med det mål at rådføre arkitekter, entreprenører og bygherrer om anvendelse af massivtræ, og CLT Denmark leverer - udover de bæredygtige træelementer direkte til danske byggepladser - også turn-key-løsninger af større dele af entrepriserne eller koordinering af alle entrepriserne.

- CLT-elementer kan monteres i et tempo og med en teknisk præcision, der formentlig vil komme til at sætte nye standarder for byggeriet herhjemme. Det kan man nemmest overbevise sig om, hvis vi ser på erfaringerne i vores nabolande, hvor andelen af klimavenlige elementløsninger i træ er langt større, slutter Per Thomas Dahl.

-los

Læs mere om Træ

12/2 2020