Aktuelle nyheder - Vægge & lofter

God akustik på menuen

God akustik på menuen

Dårlig akustik kan trække ned i den samlede bedømmelse af en toprestaurant, så derfor har den aarhusianske Michelin-restaurant Domestic gjort god akustik til en del af oplevelsen

Del artiklen på

Danske restauranter serverer mad og vin i topklasse, og flere af dem vil igen inkassere Michelin-stjerner, som uddeles i næste uge. En række spisesteder har også gjort god akustik til en del af oplevelsen, og det skyldes, at støj og akustik ifølge international forskning har indflydelse på, hvordan maden smager.

- Akustik og atmosfære er en del af det at spise ude. Det handler om at finde den rette balance. Hvis rummet er indrettet, så larmen fra de andre gæster forstyrrer samtalen hen over bordet, så er det et problem. Omvendt må der heller ikke være alt for lyddødt. Det kan suge livet ud af restaurantoplevelsen. Både mine kolleger og jeg selv fokuserer primært på råvarerne og det håndværksmæssige i tilberedningen, men hvis akustikken er dårlig, bliver det nævnt i anmeldelsen, siger Morten Vilsbæk, der er madredaktør og vinskribent på Avisen Danmark og tidligere bestyrelsesformand i foreningen Danske Madanmeldere.

Betydning for helhedsoplevelsen
Restaurant Domestic i Aarhus fik både i 2017 og 2018 tildelt en eftertragtet Michelin-stjerne af den franske gastro-guide. Spændingen er derfor stor frem mod årets overrækkelse 'Guide Nordic Countries 2019', der finder sted i Aarhus d. 18. februar. På Domestic er restaurantens indretning og det akustiske miljø væsentlige ingredienser i opskriften på at beholde stjernen. Akustiklofter fra Troldtekt er valgt til at dæmpe støjen:

- Mad og vin er naturligvis centralt, men det har stor betydning for helhedsoplevelsen, at lokalet er rart at være i. Vi har været meget bevidste om møbler og farvevalg, og vi har akustiklofter i hele restauranten. Lav efterklangstid betyder, at gæsterne kan høre, hvad vi siger, når vi præsenterer maden. Vi skal ikke råbe, når vi taler med dem. Det er afgørende for, at de får en god oplevelse af betjeningen, siger Christian Neve, der er medejer og tjener på Domestic, og tilføjer:

- Den gode akustik er noget, mange gæster kommenterer. De roser, at de ikke kan høre samtalen ved nabobordet, for der er intimbarrierer, der bliver brudt, når man lytter til andres samtaler. God akustik betyder også, at hverken gæster eller personale er helt øre i hovedet, når vi forlader restauranten.

Guides til god madoplevelse
Troldtekt har netop udgivet to guides over cafeer og restauranter, hvor akustikken er i top: En til Aarhus og en til København. Her indgår alt fra kendte restauranter som Domestic i Aarhus og Sticks'n'Sushi i København til mindre perler som kaffebaren La Cabra i Aarhus og bryggeriet Brus i København.

- Vi kender formentlig alle følelsen af at sidde ved en middag, hvor man knap kan høre, hvad der bliver sagt pga. støj. Det er enormt trættende, og for de ca. 800.000, som har problemer med hørelsen, er problemet endnu større. Vi er glade for, at der er kommet mere fokus på, at god akustik hører med til en god middag. Og vi er stolte af, at Troldtekt akustikløsninger er valgt til en lang række af landets restauranter og cafeer, siger Peer Leth, der er adm. direktør i Troldtekt.

-kj

Læs mere om Vægge & lofter

11/2 2019
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • Sundolitt

  Sundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulv, væg og tag
 • Panelbyg

  Panelbyg

  Recticel isolering  til hele byggeriet  –  Lampda værdi ned til  0,021 W/mK
 • Københavns Listefabrik

  Københavns Listefabrik

  Se listekataloget - verdens største udvalg af trælister