Aktuelle nyheder - Vægge & lofter

Materialeskift kan forbedre effektivitet og arbejdsmiljø

Ved etableringen af ti nye lejligheder på toppen af en række boligblokke på Roskildevej i Valby valgte entreprenøren at undgå fibergips. Det gav væsentlige forbedringer af effektivitet og arbejdsmiljø

Del artiklen på
- På sæt og vis er lejlighedsbyggeriet i Valby et projekt som mange andre. Det unikke ved det er, at vi valgte at gå væk fra en fibergipsplade til en gipsplade med en række særlige egenskaber, fortæller projektleder Michael Worm fra hovedentreprenøren Georg Berg A/S.

Skiftede materiale
Bygherren, Juristernes og Økonomernes Pensionskasse, har stået for at udnytte de uudnyttede loftrum over 10 opgange, så resultatet er blevet 10 nye taglejligheder på 90-130m2, hver med egen tagterrasse. Arkitekt på projektet er det århusianske arkitektfirma Hune & Elkjær.

- Vi var godt i gang med en traditionel fibergips, da jeg fik kendskab til UltraBoard. Vi valgte at skifte, og det har vi ikke fortrudt. Det kan godt være, at vi skal give en lidt højere materialepris, men den opvejes afgjort af den højere effektivitet, som vi opnår i byggeprocessen, og af forbedringer af arbejdsmiljøet, siger Michael Worm, der fremhæver at de har kunne fastholde en étlagskonstruktion med et lettere materiale, som er armeret med glasfiber.

10 procent højere effektivitet
Georg Berg A/S har hovedkontor i Slagelse og stor erfaring med byggeprojekter som dette, hvor firmaet tager projektledelsen af et byggeri. Det kan både være nybyggeri og renoveringsprojekter, men kendetegnende for Georg Berg A/S er, at firmaet kun leverer til professionelle bygherrer som det offentlige, virksomheder, boligselskaber m.v.

- Vi har egne tømrere og murere i sving på de enkelte projekter, mens vi entrerer med underleverandører til de andre fagområder. Det at have egne folk på centrale områder giver os god erfaring med at vurdere processen og bedømme effektivitet og rationalitet", siger Michael Worm.
Han vurderer at skiftet af materialer har givet en forbedring af effektiviteten på 10 procent.

- Forbedringen skyldes flere ting. For det første er materialet meget lettere end den fibergips, vi var begyndt med. Det betyder meget, når vi som her arbejder med skrå vægge og indlæsning af materialer fra stillads. For det andet er det enkelt og fysisk let at tilpasse pladerne efter de konkrete mål. Og man kan gøre det på stilladset. Det skæres med en gipskniv, ganske som en almindelig gipsplade, i modsætning til fibergipspladerne, der skal saves eller skæres med specialværktøj. Det støjer i øvrigt også mindre og giver mindre støv og dermed et bedre arbejdsmiljø at arbejde med, siger Michael Worm.

Folkene skal kunne holde til arbejdet
For Georg Berg A/S er det naturligvis en fordel, når arbejdet pludseligt skrider 10 procent hurtigere frem på grund af et enkelt materialeskift.

- Vi ser imidlertid mere helhedsorienteret på det. Vi har vores egne folk i gang og vi hører fra dem, hvordan arbejdet er. Når vores medarbejdere fortæller, at de oplever en klar forbedring af arbejdsmiljøet, spidser vi ørene, for det er dem, der skal arbejde på byggepladserne de næste mange år og samtidig kunne holde til det. Bedre ergonomi, færre arbejdsbelastninger og i sidste ende måske også færre sygedage er meget vigtige i det store spil om totaløkonomien i et byggeri, siger Michael Worm, der som tømreruddannet selv kender den praktiske hverdag på egen krop.

- Jhn


Læs mere om Vægge & lofter

9/3 2017
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • Panelbyg

  Panelbyg

  Recticel isolering  til hele byggeriet  –  Lampda værdi ned til  0,021 W/mK
 • Københavns Listefabrik

  Københavns Listefabrik

  Se listekataloget - verdens største udvalg af trælister
 • Sundolitt

  Sundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulv, væg og tag