Aktuelle nyheder - VVS

Beskæftigelsesrekord i installationsbranchen

De danske el- og vvs-installationsvirksomheder rundede sidste år 47.000 beskæftigede samtidig med, at omsætningen steg

Del artiklen på

2018 blev et rekordår, når det gælder beskæftigelsen i installationsbranchen. Landets el- og vvs-installationsvirksomheder nåede i løbet af året op på 47.035 beskæftigede, hvilket var flere end nogensinde før og en vækst på 4,4 % ift. 2017 (4,8 % indenfor el og 3,7 % indenfor vvs).

- Det understreger det billede, vi ser af en samlet installationsbranche, som evner at tiltrække nye, kvalificerede medarbejdere - både i form af rekordmange lærlinge og ved at trække flere medarbejdere, som ellers var søgt i andre retninger, tilbage til branchen, siger Niels Jørgen Hansen, der er adm. direktør i Tekniq Installationsbranchen, der repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder.

Reducer bureaukratiske byrder
Beskæftigelsesrekorden kommer bl.a. som følge af en positiv udvikling i virksomhedernes omsætning. Ifølge tallene fra Danmarks Statistik steg omsætningen for branchen som helhed i første til tredje kvartal 2018 med 5,3 % ift. samme periode 2017 (3,9 % for el og 7,1 % for vvs). Hos Tekniq vurderer man dog, at der er potentiale til endnu mere:

- De tekniske installationer spiller en stadig større rolle i moderne byggerier. Derfor er det også afgørende, at vi fortsætter arbejdet med at sikre den fremtidige strøm af højt kvalificeret arbejdskraft ved eksempelvis at få endnu flere dygtige unge til at søge ind på erhvervsskolerne, siger Niels Jørgen Hansen.

De nye tal viser dog også, at antallet af konkurser blandt vvs-installationsvirksomhederne steg i 2018 (fra 60 til 69), mens tallet forblev uforandret for el-installationsvirksomhederne (32).

- Vi befinder os i en branche, som er præget af benhård konkurrence - selv i opgangstider. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne bliver ved med at optimere deres drift, så den stigende omsætning også kan aflæses positivt på bundlinjen. Samtidig er der brug for, at man fra politisk hold fortsætter arbejdet med at reducere de bureaukratiske byrder for dansk erhvervsliv, så virksomhederne kan bruge alle deres kræfter på at drive en lønsom forretning, siger Niels Jørgen Hansen, og uddyber:

- Samtidig vil det blokere for fortsat beskæftigelsesfremgang, hvis man fra politisk side begrænser arbejdsstyrken ved at sende flere på pension, siger Niels Jørgen Hansen.

-kj

Læs mere om VVS

25/1 2019
  • Danvak

    Danvak

    Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
  • Munters

    Munters

    Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima