
Energistyrelsen nedlægger VE-godkendelsesordning
Der er ikke længere behov for VE-godkendelsesordningen, fordi erhvervsskolerne giver de nødvendige kompetencer til montører og installatører
Af Dan Bjerring
På erhvervsuddannelserne til elektriker, vvs-energi og køletekniker bliver der ifølge erhvervsskolerne selv undervist tilstrækkeligt i de energiteknologiske kompetencer til, at de faglærte kan opnå færdigheder til at installere små anlæg inden for vedvarende energi - eksempelvis varmepumper og solcelleanlæg.
Det foreslås derfor at nedlægge VE-godkendelsesordningen pr. 1. juli 2025. Energistyrelsen har sendt ophævelse af bekendtgørelsen i offentlig høring og vurderer, at EU-kravene bliver opfyldt via de eksisterende uddannelsesordninger.
- Derfor er der ikke længere behov for den særskilte godkendelsesordning for montører og installatører af små anlæg inden for vedvarende energi – kendt som VE-godkendelsesordningen.
EU-krav siden 2013
VE-godkendelsesordningen er en frivillig godkendelsesordning, der blev indført for at sikre, at installatører og montører af små anlæg inden for vedvarende energi – blandt andet varmepumper, solceller, solvarme, biomassekedler og –ovne - har de nødvendige kompetencer til at foretage installationerne.
Ordningen blev indført i 2013 for at efterleve et EU-krav.
Siden er der sket en markant udvikling i markedet. Teknologier inden for vedvarende energi er blevet en integreret del af samfundet, og erhvervsuddannelserne har tilpasset deres uddannelsesforløb.
Samtidig har virksomhederne fået større erfaring med at installere anlæg inden for vedvarende energi.
FAKTA
VE-godkendelsesordningen
• Der er i dag omkring 1.300 VE-godkendte virksomheder. VE-godkendelsesordningen administreres af Energistyrelsen. Private kontrolinstanser kontrollerer de VE-godkendte virksomheder, herunder bl.a. om betingelserne for opretholdelse af godkendelsen fortsat er til stede. Sikkerhedsstyrelsen fører tilsyn med kontrolinstanserne.
• Virksomheder skal i dag ansøge om VE-godkendelse inden for hvert forretningsområde (varmepumper, solceller, solvarme, biomassekedler og -ovne). Godkendelse inden for flere kategorier er mulig.
• Nedlæggelsen af ordningen vil medføre en besparelse for dansk erhvervsliv, da der ikke længere vil være en løbende udgift forbundet med opretholdelse af VE-godkendelse for virksomhederne, bl.a. omkostninger til løbende audit ved en kontrolinstans.
• Størstedelen af de VE-godkendte virksomheder er dog også autoriseret på andre områder, fx el og vvs, og disse virksomheder skal fortsat auditeres for den del, der vedrører denne autorisation, men ikke længere den del, der vedrører opretholdelse af VE-godkendelse.
-
Overgangsordning
• Det er i dag et krav for at få tilskud fra varmepumpepuljen, skrotningsordningen, bygningspuljen samt tilskudspuljen for energiforbedringer og digitale løsninger i kommunale og regionale bygninger, at der anvendes en VE-godkendt virksomhed til at udføre installationen af varmepumpen.
• Når VE-godkendelsesordningen nedlægges, vil der i stedet blive indført krav om at anvende en autoriseret installatørvirksomhed, der er registreret i Sikkerhedsstyrelsens autorisationsregister inden for forretningsområdet for el og vvs. I en overgangsperiode vil det fortsat være muligt at benytte en VE-godkendt virksomhed.