left banner

Aktuelle nyheder - VVS

Hospital sparer 7.000 m3 vand med nye nye toiletter

Hospital sparer 7.000 m3 vand med nye nye toiletter

Hvidovre Hospital har fået nye toiletter, der forventes at mindske vandforbruget med 7.000 m3 om året. Det svarer cirka til det årlige forbrug hos 50 almindelige husstande og vil spare hospitalet for en vandudgift på 280.000 kr.

Del artiklen på

At blive grøn og bæredygtig handler ikke kun om solceller, vindmølleparker og affaldssortering. Også blandt de små ting, som vi gør hver eneste dag, fx når vi trykker 'skyl ud' på toilettet, er der besparelser at hente, som kommer både miljøet og pengepungen til gode.

- Toiletter er jo noget vi alle bruger, og på et hospital har vi rigtig mange toiletter, som bliver brugt flere gange hver eneste dag. Derfor er der meget at hente ved at skifte til mere effektive toiletter, forklarer Lars Munch Reul, der er projektleder på Hvidovre Hospitals ESCO-projekt, som arbejder på at gøre hospitalet mere energieffektivt og grønt.

7.000 m3 mindre vand
De nye toiletter bruger mindre vand, når de skyller ud, og har både et lille og et stort skyl, som brugeren kan vælge imellem. Forventningen er derfor, at udskiftningen af de i alt 421 toiletter, vil mindske vandforbruget med omkring 7.000 m3 om året. Det svarer cirka til det årlige forbrug hos 50 almindelige husstande.

Ud over 'skyl-besparelsen' er der også en anden vandbesparelse, da mange af de gamle toiletter efterhånden løb lidt, hvilket betød forkalkning og vandspild. Det vil være minimalt med de nye i en lang årrække.

- Udover at spare på jordens vandressourcer, så giver det også hospitalet en kontant besparelse på 280.000 kroner om året. Penge, som vi på længere sigt kan bruge på bedre behandling af vores patienter, forklarer Lars Munch Reul.

Selvom udskiftningen har fokus på energi- og vandbesparelse, så bliver de nye toiletter også væsentlig lettere at vedligeholde.

Flere initiativer på vej
Udskiftningen af hospitalets toiletter er blot et af mange tiltag i hospitalets ESCO-projekt, som skal gøre hospitalet både grønnere og mere energieffektivt.
Blandt de andre tiltag er bl.a. solceller på hospitalets tag og udskiftning af alle lamper fra klassiske lysstofrør til LED-lys, som giver mere lys for mindre energi.

- Som en stor offentlig arbejdsplads har vi også et ansvar for hele tiden at forsøge at nedbringe vores forbrug af både el, vand og varme. Så det arbejder vi løbende med, siger Lars Munch Reul.

-jhn

FAKTABOKS: HVAD ER ESCO?
ESCO er et samarbejde mellem Region Hovedstaden og private aktører, som går ud på at lave mere energieffektive og miljørigtige løsninger på hospitalerne. ESCO står for Energy Service Company, og det grundlæggende princip er, at omkostninger til energirenovering bliver betalt gennem de energibesparelser, som renoveringen medfører. Der bliver altså ikke tilført nye midler til renoveringerne, men på længere sigt sparer hospitalet penge på energiregningen samtidig med at CO2-udledningen mindskes.

Læs mere om VVS

13/11 2018
  • Danvak

    Danvak

    Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
  • Munters

    Munters

    Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima