Aktuelle nyheder - VVS

Installations- og metalbranchen slap nådigt gennem corona-åretKilde: Medlemsundersøgelse fra Tekniq Arbejdsgiverne.

Installations- og metalbranchen slap nådigt gennem corona-året

Flere metalvirksomheder end installationsvirksomheder har mærket corona-krisen kradse, men flertallet har holdt skindet på næsen i et historisk svært år, viser medlemsundersøgelse

Del artiklen på

Efter knap et år i corona-krisens tegn kan de fleste installationsvirksomheder og metalvirksomheder se tilbage på en hæderlig omsætning. Samlet set har knap hver tredje af virksomhederne oplevet 2020 som værre end 2019, viser ny medlemsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

- Det bekræfter det billede, vi har haft af udviklingen i løbet af året. Det er meget positivt, at virksomhederne overvejende er sluppet godt igennem på trods af coronakrisen, siger Maria Schougaard Berntsen, der er cheføkonom i Tekniq Arbejdsgiverne, som repræsenterer 4100 virksomheder inden for el, vvs og metal.

Holder på gode medarbejdere
Tallene dækker dog over store variationer brancherne imellem. I installationsbranchen er det kun 28 %, der er ramt negativt på omsætningen, mens 27 % til gengæld har svært ved at skaffe arbejdskraft. 30 % forklarer, at de har været nødt til at opgive ordrer på den konto.

- Det harmonerer meget godt med de tal, vi ser fra Danmarks Statistik på dette område. Man kan ikke tage flere opgaver ind, end der er hænder til, og så må man sige nej til opgaven. Men omvendt ser vi ingen tegn på flaskehalsproblemer, siger Maria Schougaard Berntsen.  

Ramt på eksporten
Industrivirksomhederne er derimod langt mere påvirkede af eksportmarkederne uden for landets grænser, og her er efterspørgslen langt fra normalen.

Knap 40 % af metalvirksomhederne har oplevet et omsætningsfald i 2020, men det har langtfra fået dem alle til at gribe til fyresedlerne. Næsten 84 % af metalvirksomhederne har valgt at beholde medarbejderne, hvilket ifølge cheføkonomen skal ses i lyset af den midlertidighed, der har præget 2020. Derudover er dyrt at ansætte nye medarbejdere.

- Medarbejderne er det vigtigste råstof, og virksomhederne vil gerne strække sig langt for at holde på de gode medarbejdere. Samtidig skal man huske på, at virksomhederne hele tiden har haft en forventning om, at der lige om lidt kom gang i den igen. Havde de vidst allerede i april, hvordan året kom til at udvikle sig, så havde flere nok været nødt til at opsige medarbejdere, siger Maria Schougaard Berntsen.

1005 installations- og metalvirksomheder har deltaget i medlemsundersøgelsen, og svarene er indsamlet i begyndelsen af november 2020.

-kj

Læs mere om VVS

9/2 2021
 • Erik Larsen & Søn

  Erik Larsen & Søn

  Skinnesystemer & Rørophæng m.m.
 • Munters

  Munters

  Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • Uponor VVS

  Uponor VVS

  Eksperter på VVS og indeklima
 • Roth Clima Comfort

  Roth Clima Comfort

  Hurtigtregulerende gulvvarme med lav byggehøjde til renovering og nybyggeri