Aktuelle nyheder - VVS

Interessen for grøn omstilling overgår den politiske forståelse for behovetUnderdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne, Simon O. Rasmussen.

Interessen for grøn omstilling overgår den politiske forståelse for behovet

Hos Tekniq Arbejdsgiverne ærgrer man sig over, at det endte med de forventede timelange køer og tusindvis af skuffede boligejere, da der blev åbnet og igen lukket for ansøgningsrunde til Bygningspuljen

Del artiklen på

Rigtigt mange boligejere måtte igen gå forgæves i forsøget på at få del i de 250 mio. kr. fra Bygningspuljen, som var afsat til støtte til eksempelvis at udskifte oliefyr og naturgas med en grøn varmepumpe, da den første ansøgningsrunde blev gennemført i går.

Allerede da der blev åbnet for ansøgninger kl. 10 om formiddagen var langt over 22.000 danskere i kø, og efter få minutter var det tal steget til over 40.000. Og sidst på aftenen i går lukkede puljen igen efter blot lidt mere end 12 timer i luften.

- Det er stærkt problematisk, at vi igen kan se, at boligejernes interesse for at deltage i den grønne omstilling tilsyneladende langt overgår den politiske forståelse for behovet, siger Simon O. Rasmussen, der er underdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer ca. 4100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Han frygter, at dagens oplevelse kan være med til at demotivere mange af de boligejere, der havde set frem til at gøre opvarmningen af deres bolig mere miljøvenlig.

- Vi risikerer, at boligejerne – især dem, som forgæves har søgt støtte fra puljen både i 2020 og nu – i stedet vælger bare at holde sig til det velkendte og udskifter deres nuværende fyr med en ny udgave af de gas- eller oliefyr, som Bygningspuljen ellers har til formål at udfase. Sker det, vil der typisk gå 10 års tid, før disse boligejere atter opfatter det som relevant for dem at skifte til en varmepumpe, siger Simon O. Rasmussen.

På sparenergi.dk/tilskud har man løbende kunnet følge, hvor mange af Bygningspuljens støttekroner, der var blevet afsat. Og det gik hurtigt:

- Det er værd at rose Energistyrelsen for, at man på denne måde har tydeliggjort, hvordan det skred frem med brugen af puljepengene, og vi er også glade for, at Energistyrelsen har været meget åbne omkring hele processen og sørget for et gennemgående godt vejledningsmateriale. Men den store interesse understreger også bare, hvor underfinansieret området er, når det går så meget hurtigere at få afsat pengene, end det gør at komme igennem ansøgningskøen på hjemmesiden,
siger Simon O. Rasmussen.

-kj

Læs mere om VVS

8/4 2021