left banner

Aktuelle nyheder - VVS

Kalkknuseren kan løse problemer i drikkevandet

Kalkknuseren kan løse problemer i drikkevandet

Virksomheden AMTech Aqua Miljø har længe haft gode resultater med at komme problemer med kalk i drikkevandet til livs - og metoden bruges nu på mere end 80 vandværker

Del artiklen på

I Danmark kender mange problemet med, at elkedler, vaskemaskiner og wc-cisterner kalker til. Men, hvad færre ved, er, at der findes en metode, der ændrer kalkkrystallerne i vandet, hvilket medfører færre og ændrede kalkaflejringer.

AMTech Aqua Miljø er længe lykkedes med at reducere problemerne med kalk i drikkevandet ved hjælp af ultralyd med en teknologi, som kaldes Kalkknuseren. Hidtil har det dog været svært at forklare den observerede effekt, fordi den fornødne forskning endnu ikke fandtes.

Men kombinationen af forsøg gennemført på Teknologisk Institut og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) samt ny viden om vand har gjort det muligt at forklare og påvise effekten af Kalkknuseren.

Fra belægninger til støv
Kort fortalt behandler Kalkknuseren vand med ultralyd. Lydbølgerne fra ultralyden og den energi, de frigiver i mødet med vandmolekylerne, påvirker fordelingen af de forskellige molekyler, som vandet består af. Denne omfordeling af molekylerne ændrer også kalkens krystalstruktur, så den ændrer karakter til noget, der minder om blødt vand.

Fordi Kalkknuseren udelukkende bruger lydbølger til at behandle vandet og påvirke kalkmolekylerne, er Kalkknuseren en yderst skånsom og miljøvenlig metode til at fjerne kalkaflejringer. Knud Zindel, som står bag Kalkknuseren, fortæller:

- I store dele af Danmark har vi meget kalkholdigt vand, og vi forbruger derfor store mængder kemikalier, fordi det hårde vand kræver mere vaske- og skyllemiddel til tøjvasken, mere sæbe og shampoo til badene og mere afkalknings- og rengøringsmidler til rengøringen, fortæller han og fortsætter:

- Store mængder kemikalier ryger derfor dagligt ud med spildevandet og belaster miljøet voldsomt. Kalkaflejringer fra vandet betyder desuden øget elforbrug og kortere levetid for de fleste husholdningsmaskiner, hvilket også belaster miljøet.

Bruges på mere end 80 vandværker
Kalkknuseren anvendes allerede på mere end 80 vandværker og i mange tusinde private husholdninger. Ulvshale Vandværk er et af de vandværker, som har installeret en Kalkknuser.

- Vi har i flere år kørt med en Kalkknuser på vores ledningsnet. Tidligere var vi plaget af meget kalk i vandet, men nu kan vi konstatere, at det øjensynligt er fortid. Vi havde også problemer med tilkalkede rør og T-stykker, men nu er vores ledningsnet helt rent uden kalkaflejringer, fortæller Jesper Højland, der er driftsleder Ulvshale Vandværk, og fortsætter:

- Forbrugere har også tilkendegivet, at de nu har mindre kalkslør ved rengøring, og at tilkalkning af elkedler og andre husholdningsapparater er ophørt.

-jhn

Fakta:

Forskere er i disse år kommet tættere på at løse mysteriet om vand og de forskellige molekyler, det består af. Ved hjælp af måleinstrumentet Terahertz spektroskopi har det været muligt at vise, at vores drikkevand – og alt vand i hele vores univers – tilsyneladende består af to forskellige vandmolekyler med lidt forskellige fysiske og kemiske egenskaber. Det er denne viden kombineret med nyere forsøgsresultater fra Teknologisk Institut og DTU om lydbølgers effekt på kalk i drikkevandet, der nu tilsammen gør det muligt at forklare, hvorfor og hvordan Kalkknuseren fungerer.

Kalkknuseren bruges på disse vandværker:
Kalkknuseren anvendes i dag i mange tusinde private husholdninger og på mere end 80 vandværker (svarende til mere end 350.000 personer), herunder:
Allerup Vandværk
Alminde Vandværk
Andst Vandværk I/S
Asserballeskov Vandværk
Ballum Vandværk
Bisserup Vandværk I/S
Bjørnø Vandværk A.M.B.A.
Boeslunde Vandværk
Bogø Vandværk
Bovrup Vandværk
Brovst Vand
Børkop Vandværk I/S
Dalby-Rode Vandværk
Ferup Vandværk
Flemløse Voldtofte Vandværk
Fløng Vandværk A.M.B.A.
Føllenslev Vandværk
Fårvang Vandværk I/S
Gershøj Strands Vandværk
Gislinge Vandværk
Gylling Vandværk A.m.b.a.
Haldrup Vandværk
Havnelev Vandværk
Hjorthøj Vandværk
Hornborg Vandværk
Hundelev Vandværk
Haarby Vandværk
Håstrup Vandværk
Idestrup Vandværk
Juelsminde- Klarkring Vandværk
Jyderup Østre Vandværk
Karrebæk Vandforsyning
Kegnæs Vandværk
Kelstrup Strand Vandværk I/S
Klarup og Omegns Vandværk I/S
Lejre Stationsbys Vandværk
Magleby Vandværk
Malling Vandværk A.m.b.a.
Marbjerg Bys Vandværk
Mosvig Vandværk
Mou Vandforsyning A.M.B.A.
Møllegårdens Vandværk
Mørkøv Vandværk
Måløvhøj Vandværk
Nordenskov Vandværk
Nr. Asmindrup Sogns Vandværk I/S
Ny Hagested-Trønninge Vandværk
Næsby Vandværk
Nørskovlund Vandværk
Onsbjerg Vandværk
Osted Vandværk
Oure Vandværk
Ranum Vandværk
Roskilde Forsyning
Rødvig Vandværk
Rørby-Årby Vandværk
Sebberup Vandværk
Skærum Vandværk
Skærup Vandværk
Snedsted Vandværk I/S
Snertinge Vandværk
Snoldelev Vandværk
Solrød Vandværk a.m.b.a.
Strøby Ladeplads Vandværk
Stærkende Vandværk
Svebølle Vandværk a.m.b.a.
Taulov Vandværk
Terndrup Vandværk
Trøjeløkke Vandværk
Tune Vandværk
Ullerslev Vandværk
Ulstrup Vandværk
Ulvshale Vandværk
Vamdrup Vandværk
Verninge Vandværk
Viskinge Vandværk
Visse Vandværk A.m.b.a.
Vollerslev-Gørslev Vandværk
Vollerup Strands Vandværk
Vrensted Vandværk
Værebro Vandværk A.M.B.A.
Øm Bys Vandværk
Øsby Vandværk
Øster Lindet Vandværk
Aabybro Vand A.m.b.a
Årøsund Vandværk

 

Læs mere om VVS

28/8 2018
  • Danvak

    Danvak

    Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
  • Munters

    Munters

    Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima