Aktuelle nyheder - VVS

Kamp om hænderne i el og vvs

Tekniq efterlyser konkrete initiativer fra politikerne på Christiansborg, hvis ikke væksten skal afløses af flaskehalsproblemer

Del artiklen på

Beskæftigelsen i Danmark buldrer derudad, og arbejdsstyrkens størrelse slår alle rekorder. Det samme billede ser man i installationsbranchen, som med 45.000 beskæftigede ved udgangen af 2017 er tæt på den hidtidige beskæftigelsesrekord fra lige inden, finanskrisen ramte i 2008.

- Det er naturligvis positivt, at det går godt for dansk økonomi og dermed også for installationsbranchen, men skal vi fastholde og gerne øge væksten, er der brug for, at politikerne nu sætter konkret ind for at øge arbejdsstyrken yderligere, siger adm. direktør Niels Jørgen Hansen, Tekniq Installationsbranchen, der repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder.

Hans udmelding kommer oven på nye tal fra Danmarks Statistik, der viser, at 35 % af el-virksomhederne og 37 % af vvs-virksomhederne i marts måned udpegede manglen på arbejdskraft som en begrænsning for deres vækstmuligheder. For et år siden var de tilsvarende tal på 20 % for begge brancher.

- Vi maler ikke fanden på væggen. En kunde kan opleve, at en installationsvirksomhed mangler folk og derfor siger nej til opgaven. Men så er der stadig en anden, der siger ja. På den korte bane klarer vi udfordringerne, men på lidt længere sigt skal der ikke meget til, før arbejdskraftmanglen bremser væksten, siger Niels Jørgen Hansen.

Gør allerede en del
Han anerkender, at bl.a. installationsbranchen selv har et ansvar - og tager det:

- Vi har gennem en årrække konstant øget optaget af lærlinge og er helt i top på listen over de brancher, der tager flest ift. det samlede antal faglærte, siger Niels Jørgen Hansen og uddyber:

- Samtidig gør virksomhederne sig langt flere overvejelser i dag end tidligere og arbejder med flere forskellige løsninger. Man kigger bl.a. på andre medarbejdertyper, tænker ufaglærte ind på en anden måde og hyrer udenlandsk arbejdskraft, siger Niels Jørgen Hansen.

Politisk stilstand
Skal virksomhedernes rekrutteringsbestræbelser bære frugt, er der dog ifølge Niels Jørgen Hansen brug for langt større politisk handlekraft:

- Desværre er der i dag et stort politisk flertal for at gøre ingenting - eller meget lidt. Den nylige skatteaftale er, trods enkelte gode elementer, et klart symbol på den politiske stilstand, siger Niels Jørgen Hansen.

Ønsker hjælp fra Christiansborg
Som mulige initiativer nævner han en forhøjelse af pensionsalderen, en markant lettelse af indkomstskatten, et ændret SU-system og lettere adgang til at rekruttere udenlandsk arbejdskraft. Samtidig skal der ifølge Tekniq gøres endnu mere for at få personer på kontanthjælp eller på dagpenge i beskæftigelse.

Derfor beklager han også udmeldingerne fra eksempelvis finansminister Kristian Jensen (V), der har afvist muligheden for nye jobreformer den kommende tid, da han vurderer, det ikke vil være realistisk at få flere af denne type reformer igennem det nuværende folketing.

- Det er ikke godt nok. Vi risikerer, at det økonomiske opsving bliver for kortvarigt. Vil de politiske partier tage ansvaret for det? I installationsbranchen er vi klar til at tage vores del af ansvaret, men vi har brug for hjælp fra Christiansborg, siger Niels Jørgen Hansen.

-kj

Læs mere om VVS

3/4 2018
  • Munters

    Munters

    Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima
  • Danvak

    Danvak

    Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima