Aktuelle nyheder - VVS

Kinesisk dumping smadrer danske underleverandører til vindmøller

Kinesisk dumping smadrer danske underleverandører til vindmøller

TEKNIQ advarer nu om, at det koste Danmark både arbejdspladser og førerpositionen på vindmøllemarkedet, at bearbejdet stål fra Kina ikke pålægges told, når det importeres til Europa

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Ifølge TEKNIQ er det unfair konkurrence, når kinesiske fabrikker med statsstøtte i ryggen kan producere eksempelvis færdige ståltårne til vindmøller meget billigere, end det er muligt for de europæiske producenter.

Det skyldes blandt andet, at ’bearbejdet stål’ blev fritaget for at blive pålagt told, da EU for nogle år siden indførte told på statsstøttet stål fra Kina.

- Det er hele forsyningskæden til den grønne omstilling, der er udfordret af unfair konkurrence fra de statsstøttede kinesiske producenter, vurderer Troels Blicher Danielsen, der er administrerende direktør hos TEKNIQ.

Skævvridning af markedet
Han er godt tilfreds med, at EU-kommissionen efter en klage fra den europæiske forening af tårnproducenter har besluttet at se nærmere på problemerne, men samtidig efterlyser han, at den danske regering klart meldte ud, at Danmark ikke vil acceptere den form for skævvridning af markedet.

Ifølge Troels Blicher Danielsen tøver regeringen med presse på for en afklaring af ståludfordringerne.

- Det nytter bare ikke noget at lurepasse i denne sag. Hvis vi stiltiende lader unfair konkurrence fra kinesiske producenter knække de europæiske producenter af stålelementer, så står blandt andre de danske vindmølleproducenter for tur som de næste, siger han.

Sviner mere end nødvendigt
Samtidig peger TEKNIQ på, at der også er et miljømæssigt problem i, at produktionen af vindmølleelementerne i stigende grad flyttes fra de kontrollerede europæiske producenter til Kina.

- Den grønne omstilling skal være grøn, og derfor giver det ingen mening at selve produktionen af vindmøllerne skal svine mere end højst nødvendigt, siger Troels Blicher Danielsen.

Modsatte interesser
Erhvervsminister SImon Kollerup fremhæver i sit svar til TEKNIQ, at der er modsatrettede interesser hos de danske underleverandører til vindmølleindustrien og vindmølleproducenterne:

- Hvis Danmark fortsat skal være førende i forhold til produktion af vindmøller, er det nødvendigt, at vi værner om de faglige kompetencer, der er bundet op på eksempelvis uddannelse af faglærte. Vi ved, at underleverandørerne trækker et stort læs her, og det kræver en sammenhængende sektor, der understøtter hinanden. Vi er derfor uforstående overfor at der skulle være modsatrettede interesser i industrien, slutter han.Læs mere om VVS

8/6 2021