Aktuelle nyheder - VVS

Løfter kedler på 60 tons ind gennem taget på varmeværkDe nye kedler er 10x5 meter, vejer 60 tons hver og skal løftes ind gennem taget. Så det er ingen helt nem opgave og kræver både kæmpe kraner og stor ingeniørkunst.

Løfter kedler på 60 tons ind gennem taget på varmeværk

Forsyningsselskabet HOFOR bygger om på Lygten Varmecentral på Nørrebro, så værket står klart til fremover at kunne levere miljøvenlig vandbaseret fjernvarme til københavnerne

Del artiklen på

I dag varmer stort set alle københavnere deres stuer op med fjernvarme. Men det københavnske dampnet, der har tjent byens varmekunder helt siden 1925, synger på sidste vers. HOFOR er derfor ved at skifte den skoldhede damp i fjernvarmenettet ud med varmt vand. Omlægningen fra damp til vand vil bidrage væsentligt til Københavns mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025 og gøre produktion og levering af fjernvarme langt mere miljøvenlig og omkostningseffektiv.

I den forbindelse er HOFOR i gang med at bygge om på Lygten Varmecentral.

- Vi udskifter tre store dampkedler med fire nye og mindre vandkedler, så værket kan levere stabil vandbaseret fjernvarme til københavnerne. De nuværende dampkedler er næsten 50 år gamle, og de nye kedler vil være langt bedre for miljøet, siger Charlotte Søndergren, der er afdelingsleder i forsyningsselskabet HOFOR, der står for at levere fjernvarme til hele København.

Må bruge kæmpe kraner
De nye kedler er dog ikke helt små. De vejer hver 60 tons, der ca. svarer til 3 standardbusser med passagerer i. De er omkring 10 meter i længden og 5 meter i bredden og skal sænkes ned gennem taget. Der var lige akkurat plads til at lave et hul i taget mellem de bærende bjælker i værkets stålkonstruktion, der var stort nok til, at kedlerne, de store ventilationsskakte, de mindre kraner, der skal flytte dem på plads i bygningen og alt det andet lige kunne løftes igennem.

- Det kræver mange akkurate udregninger og stor præcision fra alle, der arbejder på projektet – lige fra dem, der tegner de første skitser til kranføreren, der løfter kedlerne ind - for det er bestemt ikke hver dag, man skifter så store kedler ud, siger Charlotte Søndergren.

Se dronevideoen hvor en af kedlerne blive løftet ind her.

Hospital må ikke stå uden varme
I sensommeren kommer turen til at renovere værkets 120 meter høje skorsten, så den kan bruges sammen med de nye kedler. Det vil kræve en af Danmarks højeste kraner og endnu mere stor ingeniørkunst.

Hele ombygningen varer til 2018, for først når tre af de i alt fire nye kedler er godt i brug, kan den sidste dampkedel fjernes.

- Vi bliver jo nødt til at sikre, at der hele tiden kan være drift fra varmecentralen, for vi kan jo ikke risikere, at Bispebjerg Hospital eller andre kunder står uden varme under den store ombygning, slutter Charlotte Søndergren.

Fakta om fjernvarme
- Fjernvarmen kom til hovedstaden allerede i 1925. Til at begynde med var det overskudsvarme fra elproduktionen på Gothersgade Elværk. 220 grader varm damp blev sendt ud i rørene.
- I dag skiftes den varme damp ud med vand, der kræver mindre opvarmning. I 2021 vil der ikke længere være damp i fjernvarmenettet i København.
- I dag er 99 procent af varmebehovet i København dækket af fjernvarme.
- Alene reduktionen af varmetabet ved at gå fra damp til vandbåret fjernvarme betyder, at brændselsforbruget falder med cirka 140 GWh svarende til forbruget i mere end 6000 individuelt opvarmede parcelhuse.

Lygten Varmecentral
Lygten Varmecentral er et såkaldt spidslast-værk – det betyder, at det leverer varme til mange københavnske bydele i perioder med spidsbelastning, så ingen risikerer at stå uden varme. Det kan f.eks. være på en rigtig kold dag, hvor alle skruer op for varmen, eller hvis et af de store kraftvarmeværker har udfordringer med produktionen.

-los

Læs mere om VVS

16/6 2017
  • Danvak

    Danvak

    Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
  • Munters

    Munters

    Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima