left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - VVS

Tekniq: Luften kan gå af varmepumpemarkedetTypisk pris for forbrug og CO2-udledning ved forskellige varmekilder. Kilde og grafik: Energistyrelsen.

Tekniq: Luften kan gå af varmepumpemarkedet

Det tog kun fire dage at tømme bygningspuljen i 2020, og hos Tekniq Arbejdsgiverne advarer man om, at det samme kan ske med dette års pulje

Del artiklen på

5420 fik tilskud til bl.a. varmepumper via bygningspuljen sidste år. Det viser helt nye tal fra Energistyrelsen: Allerede den første dag (d. 15. oktober) kom 3200 ansøgninger, og efter fire dage var puljen tom. Det er derfor ifølge Tekniq Arbejdsgiverne sandsynligt, at et lignende scenarie vil udspille sig, når den nye runde åbner i løbet af 1. kvartal af 2021:

- Tallene viser, at tilskudspuljen faldt på et tørt sted, og at den har motiveret mange bygningsejere til at komme i gang med at energirenovere deres bygning. Men det er uheldigt, at puljen blev tømt så hurtigt, fordi det betyder, at bl.a. varmepumpemarkedet sander til, mens folk venter på at kunne søge om penge igen, siger Troels Hartung, der er chefkonsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer ca. 4100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Penge til godt 16.000 bygningsejere
Energistyrelsens egen opgørelse viser, at man modtog i alt 19.336 ansøgninger om støtte, der blev behandlet efter først-til-mølle-princippet. Det vil med andre ord sige, at størstedelen blev mødt med et ’desværre – om igen’. I år er puljen ifm. finanslovsforhandlingerne blevet forhøjet fra sidste års 375 mio. kr. til 675 mio. kr. i år.

- Politikerne har været opmærksomme på, at puljen slet ikke var stor nok i 2020. Det har de taget alvorligt og derfor valgt at tilføre flere midler til puljen i 2021. Det betyder, at der kommer til at gå noget længere tid, før støttemuligheden er udtømt, siger Troels Hartung og fortsætter:

- Umiddelbart vil der være penge til, at godt 16.000 bygningsejere kan få tilskud til at skrotte f.eks. deres oliefyr og i stedet installere en klimavenlig varmepumpe. Det er godt, for det er med til at sætte fart på skrotningen af den fossile bygningsopvarmning. Men vi forventer, at forløbet omkring bygningspuljen har betydet, at salget af varmepumper faldt i 2020. Derfor er der meget, som skal indhentes. Og hvis vi for alvor skal have fart på udfasningen af den fossile bygningsopvarmning, er det nødvendigt at prioritere flere midler i 2022 og frem. Allerede nu er der lagt op til, at Bygningspuljen skal være markant mindre de kommende år, og vi frygter derfor, at det vil sætte en prop i skrotningerne, siger Troels Hartung.

Incitamentet for varmepumper er styrket
I dag opvarmes omkring 400.000 bygninger med naturgas og ca. 80.000 med oliefyr. Fjernvarmeselskaberne vurderer at ca. 170.000 af disse kan blive forsynet med fjernvarme, hvilket betyder, at godt 300.000 bygninger skal udstyres med opvarmning baseret på en varmepumpe:

- Skal området fuldt ud bidrage til at indfri regeringens egen målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70 % inden 2030, er det nødvendigt at få sat yderligere fart på konverteringerne. Politikerne er derfor nødsaget til at prioritere området endnu højere. Skrotningen af den fossile bygningsopvarmning er en bunden opgave og et langt sejt træk, men vi er kommet godt i gang, siger Troels Hartung.

D. 1. januar faldt afgifterne på el til opvarmning, og beregninger fra Energistyrelsen viser, at varmepumper nu er den suverænt billigste opvarmningsform og samtidig den opvarmningsform, der udleder mindst CO2.

- Det er supergodt, for det styrker incitamentet til at komme i gang og gør det billigere at bo i husene uden for byernes kollektive forsyning, siger Troels Hartung.

Tilskudspuljen for 2021 skal efter planen åbne i løbet af 1. kvartal 2021:

- Vi ved, at Energistyrelsen har haft meget fokus på at lære af erfaringerne fra puljen i efteråret. Det skulle gerne betyde væsentligt højere tempo i sagsbehandlingen og i det hele taget en ansøgningsproces, som hjælper ansøgerne let igennem. For det har desværre været alt for omstændeligt i 2020, siger Troels Hartung.

-kj

Læs mere om VVS

20/1 2021
 • Roth Clima Comfort

  Roth Clima Comfort

  Hurtigtregulerende gulvvarme med lav byggehøjde til renovering og nybyggeri
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • Munters

  Munters

  Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima
 • Uponor VVS

  Uponor VVS

  Eksperter på VVS og indeklima