Aktuelle nyheder - VVS

Tekniq: Ros til virksomhederne på lærlingeområdetUnderdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne, Tina Voldby.

Tekniq: Ros til virksomhederne på lærlingeområdet

Trods corona har landets el- og vvs-installationsvirksomheder indgået lige så mange uddannelsesaftaler i årets første seks måneder, som det var tilfældet året før

Del artiklen på

Da corona-krisen ramte i starten af året, spredte den hurtigt usikkerhed i store dele af erhvervslivet. En usikkerhed, som også påvirkede virksomhedernes lyst til at åbne dørene for nye lærlinge. Men meget tyder på, at vindene nu er begyndt at vende. I hvert fald når det gælder landets el- og vvs-installationsvirksomheder.

Nye tal fra undervisningsministeriet viser således, at installationsbranchen som helhed har indgået 0,2 % flere uddannelsesaftaler i første halvdel af 2020 sammenlignet med samme periode sidste år (tallet omfatter en stigning indenfor elområdet på 1,7 % og et lille fald hos vvs på 3,1 %). En markant udvikling – især med tanke på, at det tilsvarende tal efter årets første fem måneder viste et fald på 9,1 %:

- Det er enormt positivt, at vi allerede nu er nået tilbage på det meget høje niveau fra 2019. Det er imponerende godt gået af virksomhederne og viser samtidig, at forårets lærlingepakker allerede har haft en klar effekt, siger Tina Voldby, der er underdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer ca. 4300 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Løntilskud kan give endnu større effekt
Tina Voldby har et begrundet håb om, at den positive udvikling kan fortsætte de kommende måneder:

- Når ATP begynder at udbetale løntilskud til virksomhederne i midten af september, er der gode muligheder for, at lærlingepakkernes effekt vil blive endnu større. Og det er vigtigt, hvis vi skal sikre den fremtidige strøm af nye, dygtige faglærte, siger hun.

Skal ikke hvile på laurbærrene
Mens virksomhederne altså har fået indhentet corona-efterslæbet, når det gælder indgåelsen af lærlingeaftaler, så stiger antallet af unge i skolepraktik og er i juni 2020 henholdsvis 55 % (el) og 58 % (vvs-energi) højere end samme måned 2019.

- En del af forklaringen er, at vi har haft et enormt højt optag på netop disse uddannelser. Men samtidig er det en understregning af, at der ikke er grund til at hvile på laurbærrene – trods de mange indgåede uddannelsesaftaler de seneste måneder, siger Tina Voldby.

-kj

Læs mere om VVS

26/8 2020
 • Munters

  Munters

  Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima
 • Uponor VVS

  Uponor VVS

  Eksperter på VVS og indeklima
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima