Aktuelle nyheder - PCB & Miljøgifte

En radonramt kælder kan hurtigt udbedresHåndværkerfradraget betyder, at boligejeren hele 2017 kan trække udgifter til håndværkernes arbejdsløn fra i skat i forbindelse med radonsikring.

En radonramt kælder kan hurtigt udbedres

Det behøver ikke vælte budgettet at opgradere kælderen til nye radonsikre opholdsrum med kontor, hobbyrum eller børneværelse. Der findes effektive membranløsninger og som boligejer kan man få håndværkerfradrag på arbejdet

Del artiklen på

350.000 boliger har radonniveauer over myndighedernes anbefalede grænseværdier, vurderer fonden Realdania, der står bag bl.a. Bolius – Boligejernes Videncenter. Tallet svarer til, at omkring hver femte bolig har radonproblemer.

Derfor anbefaler en række aktører boligejerne at få lavet radonmålinger og gjort noget ved problemet, hvis radonniveauet er for højt.

En af dem er Ardex, der fra fabrikken i Hedensted leverer væg- og gulvmaterialer til murere, gulvlæggere og malere. Producenten har bl.a. udviklet en række membranløsninger til hurtig og effektiv radonsikring og mærker i høj grad voksende radoninteresse blandt boligejerne oven på den landsdækkende ’Radonfrithjem’-kampagne fra Realdania.

- Vi modtager et stigende antal henvendelser fra bekymrede boligejere, der har fået målt for høje radonkoncentrationer. Især kælderrum er udsatte, og mange ønsker netop at opgradere deres kældre, så kældrene risikofrit kan anvendes til f.eks. hjemmekontor, hobbyrum eller børneværelse. Det springende punkt er ofte prisen, fortæller teknisk chef Carsten Rasmussen fra Ardex.

Membraner reducerer byggetid og udgifter markant
Carsten Rasmussen uddyber:

- Den traditionelle løsning på radonproblemer er at etablere sug og brønd under kældergulvet. Det er omfattende, tager lang tid og koster ofte flere hundredtusinde kroner. Som alternativ kan man i stedet få lavet en effektiv membranløsning, der reducerer byggetid og omkostninger markant.

Radonsikring med håndværkerfradrag
Derudover gør BoligJob-ordningen (det såkaldte håndværkerfradrag) det ekstra attraktivt for boligejerne at få opgraderet kælderrummene til radonsikre opholdsrum. Radonsikring er således på listen over fradragsberettigede ydelser.

- Håndværkerfradraget betyder, at boligejeren hele 2017 kan trække udgifter til håndværkernes arbejdsløn fra i skat i forbindelse med radonsikring. Det er værd at huske, også for de mange håndværkere med kompetencerne til at hjælpe boligejerne med radonsikring, slutter Carsten Rasmussen af.

- Jhn

Fakta: Membraner til radonsikring
Blandt de forskellige løsningsmuligheder er membranen Ardex EP 2000, der egner sig til radonsikring af eksisterende betongulve. Vådrumsmembranen Ardex 8+9 kan bruges til radonsikring af gulve og vægge, hvor der ikke forventes større sætninger eller revner. Endelig kan foliemembranen Ardex SK 100 W anvendes til radonsikring af gulve og vægge, hvor der er risiko for sætninger og revner.
Læs mere om PCB & Miljøgifte

14/2 2017