scroll
Fredning af Utzons Espansiva-hus i høring Espansiva-Huset i Hellebæk. Foto: Mia Kroer Ræbild, Slots- og Kulturstyrelsen.

Fredning af Utzons Espansiva-hus i høring

Det Særlige Bygningssyn har indstillet, at Espansiva-Huset i Hellebæk i Helsingør bliver fredet. Huset er et eksempel på additiv arkitektur, hvor man kan sammenstille, tilføje og ændre efter behov

1969 fik Jørn Utzon en henvendelse fra ‘Dansk Træhandlerforening’ om at udvikle et byggesystem i træ til boliger og mindre bygninger, som kunne forhandles gennem tømmerhandlere og byggemarkeder.

Utzon så her muligheden for at udvikle og tilpasse den traditionelle japanske træbygningstradition til danske forhold. En tradition og tilgang til byggeri, som han siden sine rejser i østen havde været meget optaget af.

Huset, der er beliggende på Bøssemagergade 64 i Gl. Hellebæk, blev i løbet af 1969 opført på en grund, Jørn Utzon havde erhvervet 10 år tidligere.

Espansiva prototypen skulle tjene som udstillingshus, og Jørn Utzon blev ejer af det, som honorering for det udviklingsarbejde han havde udført for Espansiva Byg.

Det Særlige Bygningssyn udtaler bl.a.:

- Bygningssynet finder, at Espansiva-Huset bestående af villa med garage, havemure, gårdhave og betonstensbelægninger (1970 af arkitekt Jørn Utzon) beliggende Bøssemagergade 64, Hellebæk, Helsingør Kommune har de væsentlige arkitektoniske og kulturhistoriske kvaliteter, der kan begrunde en fredning.

- Det Særlige Bygningssyn finder, at Espansiva-Huset er et fremragende eksempel på Jørn Utzons arbejde med additiv arkitektur – en betegnelse, der forklarer byggeprincippet, hvor man kan sammenstille, tilføje og ændre efter behov.

- Espansiva-Huset materialiserer udviklingen af det industrialiserede byggesystem til brug for mindre huse, som Jørn Utzon udviklede i 1960'erne.

- Hertil kommer, at Espansiva-Huset i sin udformning er en overbevisende og indbydende enfamiliesbolig indpasset på en mindre grund i en historisk kontekst.

Der er så vidt vides opført syv villaer efter Espansiva-systemet i henholdsvis Birkerød, Espergærde, Aalborg, Herning, Aabenraa og Vordingborg.

Bemærkninger om fredning kan sendes til Slots- og Kulturstyrelsen på cfk@slks.dk. Bemærkningerne skal være modtaget senest den 15. august 2024.

- lb

6/8 2024
  • Stor arkitektkonkurrence: Hvordan skal den kommende Nordhavnspark se ud?

    Stor arkitektkonkurrence: Hvordan skal den kommende Nordhavnspark se ud?

    arkitektur ›Den 30 hektar store park, der skal etableres på spidsen af Københavns Nordhavn, skal give plads til leg, aktiviteter, fodbold og fordybelse i naturen, ligesom der skal gøres plads til den grønbrogede tudse og andre dyr
  • Storstilede byggeprojekter skaber ikke den ønskede forandring hos brugerne

    Storstilede byggeprojekter skaber ikke den ønskede forandring hos brugerne

    arkitektur ›Med publikationen 'Social Commissioning – et cirkulært levetidsperspektiv' får bygherrer og rådgivere i byggeriet konkrete forslag til aktiviteter, ydelser og leverancer, som understøtter den positive forandring og sociale værdiskabelse i byggeprojekter
  • Årets Arkitekturborgmester hyldes for at udbrede de 10 bæredygtighedsprincipper

    Årets Arkitekturborgmester hyldes for at udbrede de 10 bæredygtighedsprincipper

    arkitektur ›Københavns teknik- og miljøborgmester Line Barfod kåres for at se værdien af arkitekturen som et vigtigt politisk redskab i udviklingen af en attraktiv, levende og bæredygtig by. Det er Arkitektforeningen, der står bag kåringen
  • C.F. Møller plukker ny vicedirektør i Cowi

    C.F. Møller plukker ny vicedirektør i Cowi

    arkitektur ›Søren Adamsen kommer til at lette arbejdet for administrerende direktør, Lone Bendorff, og styrke det øverste ledelseslag. Han var bl.a. Cowis projektdirektør på byudviklingsprojektet Lynetteholmen
  • Tegnestue i Troense henter ny direktør internt

    Tegnestue i Troense henter ny direktør internt

    arkitektur ›Christian Tilma skal styrke Praksis' daglige ledelse og dermed grundlaget for tegnestuens kultur. Han har været en del af Praksis siden 2008, associeret partner siden 2017 og har stået i spidsen for en lang række af tegnestuens projekter
  • Aart spiller med musklerne

    Aart spiller med musklerne

    arkitektur ›Arkitektvirksomheden Aart har for nylig vundet fire store opgaver indenfor den almene sektor – heraf to i Vestdanmark, hvor virksomheden har satset på det almene felt som et strategisk indsatsområde gennem de seneste år
  • Micro Living bliver boligkonceptet bag det nye projekt Hillerød Posthus

    Micro Living bliver boligkonceptet bag det nye projekt Hillerød Posthus

    arkitektur ›Ny ejer af Hillerød Posthus vil omdanne det til moderne micro-lejligheder med fokus på bæredygtighed og genanvendelighed. Borgmesteren glæder sig over den betydningsfulde forvandling, der vil skabe spændende boliger tæt ved stationen.
  • Masser af kreativitet i arkitekternes bud på Fingerplan 2.0

    Masser af kreativitet i arkitekternes bud på Fingerplan 2.0

    arkitektur ›De fem vinderforslag arbejder blandt andet med en helt ny bystruktur på Sjælland, hvor det centrale København, Roskilde og Hillerød udgør tre knudepunkter i et fremtidigt urbant kredsløb