Aktuelle nyheder - Biler til byggebranchen

Falder du også i staver bag rattet ?Der er et erhvervskøretøj impliceret i cirka hver 3. dødsulykke i trafikken

Falder du også i staver bag rattet ?

Når bilister sidder i egne tanker, er stressede eller trætte bag rattet øges risikoen for ulykker og det har over fire år kostet 283 danskere livet. Nu skal ny kampagne få os til at vågne op

Del artiklen på

Der er uopmærksomhed i omkring hver tredje ulykke i trafikken, viser tal fra Vejdirektoratet. Når vi roder med mobil, taster på vores GPS eller leder efter ting i handskerummet, så risikerer vi at overse de andre på vejen.

Men det er ikke kun vores handlinger bag rattet, der fjerner fokus fra trafikken. Ifølge en ny, dansk undersøgelse er mental uopmærksomhed også skyld i ulykker. Når vi har hovedet fyldt med tanker, er stressede eller trætte, så kan det resultere i trafikulykker, da det tager fokus fra trafikken.

- Det har stor betydning, når vores tanker er optaget af alt muligt andet end trafikken. Man kan selvfølgelig ikke lade være med at tænke tanker bag rattet. Men du reagerer markant langsommere i for eksempel en kritisk situation, hvis du er dybt optaget af problemer på arbejdet eller i privatlivet i stedet for at have din mentale fokus på trafikken, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Hver fjerde i en farlig situation
Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har interviewet 4.362 bilister, der enten har kørt galt eller været ved at køre galt. Af dem siger hele 28 procent, at det skete, fordi de sad i egne tanker, var stressede eller trætte. Otte ud af ti svarer desuden, at ulykken eller den farlige situation kunne have været undgået, hvis de havde været mere mentalt til stede bag rattet.

Undersøgelser fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker samt en større norsk undersøgelse har tidligere konkluderet, at mental uopmærksomhed har betydning for risikoen for at ende i en trafikulykke.

Kom ud af din boble
For at sætte fokus på den mentale uopmærksomhed sætter Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og 63 kommuner fra den 18. september til den 8. oktober ind med kampagnen 'Kom ud af din boble - kør bil, når du kører bil'. I TV, biografer, på sociale medier vil en ny kampagnefilm vise risikoen ved at være væk i sine tanker, når man kører i trafikken.

Kampagnens formål er at gøre trafikanterne opmærksomme på risikoen ved mental uopmærksomhed og minde dem om, at det er vigtigt at være mere mentalt til stede bag rattet.

- Uopmærksomhed er et af de største problemer, som vi har i trafikken. Det kræver vores fulde opmærksomhed, når vi kører på vejene. Selv et øjebliks uopmærksomhed kan betyde ulykker, der har alvorlige konsekvenser for de involverede. Så jo mere fokus, vi kan få på at forebygge ulykker og skader i trafikken, jo bedre, siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i brancheorganisationen Forsikring & Pension.

I forbindelse med den aktuelle kampagne "Kom ud af din boble - kør bil, når du kører bil" har Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension udarbejdet en række gode råd, der kan hjælpe trafikanterne med at blive mere fokuserede bag rattet.

-jhn

Gode råd når du kører varebil

Varebil: Gode råd når du kører varebil

Spænd selen

Det føles måske upraktisk at tage selen af og på, hvis du skal meget ind og ud af din varebil. Men din risiko for at komme til skade stiger markant, hvis du kører uden sele og bliver involveret i en ulykke. Uanset hvor kort eller langt du skal. Hvert år ville fire passagerer eller førere af varebiler redde livet, hvis de huskede at bruge selen. Selen er ligeså vigtig i varebilen som i din personbi – også for passagerne.

Kend din bil

En varebil reagerer anderledes end en almindelig personbil. Vær opmærksom på at varebilen er højere og tungere, så du ikke mister kontrollen, hvis du skal bremse hårdt op eller undvige i trafikken.

Undgå alkohol

Der er langt flere, der kører med spiritus i blodet i blandt førere af varebil end blandt bilister generelt. Straffen for at køre alkoholpåvirket er den samme som i personbiler, men personskaderne er langt større, når varebiler er indblandet. 

Kør bil – når du kører bil

Uopmærksomhed er ofte medvirkende til ulykker med varebiler. Manglen på opmærksomhed skyldes ofte, at føreren er distraheret af samtaler, telefonsamtaler, SMS’er eller at føreren er træt.

Pas på løse genstande

Sørg for, at værktøj og andre tunge ting er sikret, så det ikke kan kastes rundt i bilen og ramme dig, hvis du bremser hårdt op elller bliver involveret i en kollission.

Dræbt på uopmærksomhed
Fra 2011 - 2015 har 283 danskere mistet livet i trafikulykker, hvor der var uopmærksomhed involveret f.eks. håndholdt mobil, lede efter ting i bilen under kørslen eller mental uopmærksomhed (kilde: Vejdirektoratet):
• Nordjylland: 27.
• Østjylland: 31.
• Midt- og Vestjylland: 52.
• Sydøstjylland: 30.
• Syd- og Sønderjylland: 25.
• Fyn: 24.
• Sydsjælland- og Lolland-Falster: 21.
• Midt- og Vestsjælland: 31.
• Københavns Vestegn: 9.
• København: 12.
• Nordsjælland: 18.
• Bornholm: 3.


Læs mere om Biler til byggebranchen

18/9 2017
  • VW

    VW

    Alt i varevogne