left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

18,4 milliarder byggeprojekter er en gratis omgang for regeringen

18,4 milliarder byggeprojekter er en gratis omgang for regeringen

Pengene stammer fra Landsbyggefonden og kan straks aktiveres, hvis regeringen vil. 453 projekter i den almene boligsektor står i kø

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Det er sjældent, at en dansk regering modtager en så samlet henvendelse fra arbejdsmarkedets parter på begge sider af bordet, som det er sket for statsminister Mette Frederiksen.

Henvendelsen er underskrevet af formændene/direktørerne for Dansk Erhverv, Dansk Byggeri, Fagbevægelsens Hovedorganisation, BAT-kartellet, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Boligselskabernes Landsforening Danmarks Arkitekt Virksomheder og De Almene Boliger, og forslaget, der vil frigive op til over 18 milliarder kroner til renoveringer af den almene boligsektor, koster ikke statskassen én krone.

453 projekter i kø
Forslaget går ud på at sætte gang i de 453 konkrete renoveringsprojekter på i alt 18,4 milliarder kroner, der i øjeblikket er sat i kø.

Projekterne er ifølge BAT-kartellets sekretariatschef Gunde Odgaard fordelt over hele landet og kan derfor bredt geografisk medvirke til at holde hånden under byggesektoren i særdeleshed og beskæftigelsen generelt.

Pengene stammer fra Landsbyggefonden og vil ifølge underskriverne have afgørende ’stor betydning’ for både rådgiverbranchen og entreprenørbranchen.

Projekter falder bort
Rådgiverbranchen oplever allerede nu afskedigelser, og den tendens ventes at fortsætte fordi mange store, private byggeprojekter falder bort, og planer om nye projekter er helt stoppet.

Hvis renoveringskøen for de almene boliger bringes ind i markedet, vil det have en umiddelbart afbødende effekt på omfanget af afskedigelser, fordi rådgivervirksomheder både medvirker til forberedelse af projekterne, til udbud og til løbende rådgivning under udførelsen af projekterne.

Et vigtigt signal
Entreprenørbranchen oplever også stigende pres med afskedigelser og begyndende konkurser. Derfor vil et signal fra regeringen om at bringe projekter for 18,4 milliarder kroner i spil også være en afgørende faktor.

- Mange af disse byggeprojekter kan på grund af deres størrelse igangsættes med kort varsel. Men selv for de større projekter, der først skal igennem et EU-udbud, vil signalet om, at de bringes til markedet om nogle måneder, have stor betydning for virksomhedernes evne til at fastholde produktionskapaciteten, hedder det i henvendelsen fra organisationerne, der opfordrer til hurtig handling.

Mange arbejdspladser på spil
Gunde Odgaard siger til BygTek, at henvendelserne skyldes, at virksomhederne er begyndt at fyre folk. Han understreger, at regeringen med forskellige former for initiativer sikrer, at arbejdsmarkedet fungerer bedst muligt:

- Det er faktisk mange arbejdspladser, der er på spil, hvis det lykkes at aktivere de godt 18 milliarder kroner fra de almene boligselskaber og Landsbyggefonden. Det er projekter, der kan sættes i gang ret hurtigt, fordi de allerede er projekteret og godkendt. Man kan jo også komme igennem krisen ved, at man fremrykker projekter, der allerede er planlagt. Nogen gange kan det være vanskeligt at fremrykke projekter, fordi det tager tid, men her er vi i den lykkelige situation at de 18,4 milliarder kroner er private penge fra de almene boligselskaber, som kan komme i spil NU.

Byggesektoren rammes ikke i første runde
Gunde Odgaard indrømmer, at det ikke er byggesektoren, som rammes først af krisen. Men han er ikke i tvivl om, at når først, tingene begynder at gå i stå, så bliver byggesektoren også ramt:

- Det er ikke kun byggefolk der rammes, og som har gavn af, at man sætter de mange projekter i gang. Det er ikke kun de direkte udførende, men også materialeproducenterne, arkitektvirksomheder og andre virksomheder med relationer til byggebranchen. Vi regner jo med, at når en bygningsarbejder er i job, giver det mellem en halv og en hel ekstra arbejdsplads ude i samfundet. Derfor at byggesektoren også en katalysator for, at der stadig er økonomisk aktivitet på et tidspunkt, hvor vi peger direkte ind i en nedgangperiode, siger Gunde Odgaard.

Påvirker ikke de offentlige finanser
BygTek peger på, at man jo kan sige det samme om kommunernes anlægsloft, og at mange kommunekasser bugner af penge, som kan komme i spil til eksempelvis renoveringer og nybyggeri:

- Det kan man sagtens. Et er, at man har et beredskab mod, at folk bliver sendt hjem, men hvis vi samtidig kombinerer det med, at vi også sætter projekter i gang, som er fuldstændig nødvendige, og som alle er enige om. Så er det en god idé. Fordelen ved at bruge Landsbyggefondens midler er, at det ikke påvirker de offentlige finanser. Derfor er det en totalt gratis omgang for regeringen at give Landsbyggefonden lov til at åbne for pengekassen og gennemføre projekter for 18,4 milliarder kroner, slutter BAT-kartellets sekretariatschef.

Hør hele interviewet med Gunde Odgaard på nedenstående link

http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3857&T=18,4%20milliarder%20byggeprojekter%20er%20en%20gratis%20omgang%20for%20regeringen

Læs mere om Byggeri

16/3 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.