Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

3F: Greve Kommune sætter kommunal løndumping i systemForhandlingssekretær for 3F, Flemming Grønsund, advarer om glidebane med social dumping i Greve Kommune

3F: Greve Kommune sætter kommunal løndumping i system

Greve Kommune nedgør faglige grønne uddannelser ved at overlade arbejdet til ’frivillige’, der udstyres med kommunale vejledninger om arbejdets udførelse

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Det er ikke kun hos Danske Anlægsgartnere, der er stærk undren og utilfredshed med Greve Kommunes beslutning om at udfærdige vejledninger til hvordan ’frivillige amatører’ kan overtage arbejde på det grønne område, der ellers er udført af professionelle.

Hos 3F siger forhandlingssekretær i Den Grønne Gruppe, Flemming Grønsund, at det er ’rystende at opleve så systematisk løndumping af værste karakter i kommunalt regi’:

- Man underkender og negligerer fuldstændig den faglige uddannelse, der ligger bag at udføre arbejdsopgaver på det grønne område. Det er en faglært uddannelse på lige fod med en faglært håndværkeruddannelse, men den nedgør Greve Kommune til frivilligt arbejde uden kendskab til, hvad man er i gang med, siger Flemming Grønsund til BygTek.

Detaljerede beskrivelser
Han peger på, at Greve Kommune har udformet meget detaljerede beskrivelser af, hvordan arbejdsopgaverne kan udføres, og hvem der må udføre dem:

- Det er kommunal løndumping sat i system. Det kan godt være, at vi i 3F til daglig slås med bønder, som betaler 60 kroner i timen til en landarbejder. Men her er vi ude i, at man i værste fald må afskedige medarbejdere, fordi opgaver udføres på frivillig basis. Det om muligt endnu værre og ubehageligere end det, vi oplever inden for landbruget. Det er en situation, der kan føre til en nedadgående spiral. Hvilke opgaver kan så ikke overføres til frivillighed? Det er kun kreativiteten, der sætter grænsen, siger Flemming Grønsund videre.

Frivilligt arbejde på borgmesterkontoret?
Han mener, at ’kreativiteten’ nok først stopper der, hvor den rammer politikernes egne faglige kompetencer i form af uddannelse og beskæftigelse:

- Så synes man nok ikke, at det er så godt med frivilligt arbejde. Jeg har svært ved at forestille mig, at der vil være meget frivilligt arbejde på borgmesterkontoret. Direktionssekretærens opgaver bliver næppe heller udsat til frivillige arbejdsopgaver, eller for den sags skyld nogle af de opgaver borgmesteren selv udfører. Greve Kommune har en indskrænket indstilling til, nogle opgaver, som vi selv udfører i vores hjem, når vi slår græsset eller maler vindfanget, så kan alle lave det. Men sådan er virkeligheden bare ikke. Skal det laves ordentligt, kræver det fagligt kompetent personale, som sikrer, at tingene udføres på den rigtige måde og har en langtidsvirkning, forklarer 3F’s forhandlingssekreær.

Kræver vurdering
Flemming Grønsund vil nu have en vurdering af, hvor langt eksempelvis en kommune kan gå i ’frivillig retning’:

- Hvis det betyder, at de, der udfører det frivillige arbejde, får en form for ’honorar’ som bidrag til en skolefest eller andre aktiviteter, må vi vurdere, om der er tale om løn og dermed en omgåelse af overenskomsten. Jeg forstår godt, at forældrene gerne vil være med til, at institutionen eller skolen ser pæn ud. Men det er et skråplan, og der må være en grænse for, hvor langt man kan gå. I Greve Kommune bruges det som en form for besparelse, siger Flemming Grønsund.

Borgernes frustration
Han mener, at man i Greve Kommune ikke vil passe de grønne områder i tilfredsstillende stand, og så siger borgerne i frustration, at de selv må gøre noget:

- Det er ikke rimeligt, at kommunen ligefrem laver en systematisk beskrivelse af, hvordan arbejde kan udføres og dermed fjerner ordinært arbejde for at gøre det til frivilligt arbejde, siger Flemming Grønsund.

Han er ikke mindst rystet over, at den eneste, der i Greve Byråd, der stemte mod forslaget om ’frivilligt arbejde’, var Enhedslistens medlem, mens alle Socialdemokratiets syv medlemmer, ’der burde slutte op bag fagbevægelsens interesser, svigter ved at stemme for’.

Læs mere om Byggeri

17/10 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder