Aktuelle nyheder - Byggeri

453 milliarder ekstra i ’krigskassen’ på ti år

453 milliarder ekstra i ’krigskassen’ på ti år

Danmark har råd til hjælpepakker. Statskassen er fuld, og dansk økonomi er brandhamrende stærk.

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Danmarks Statistik har præsenteret slutresultatet for den offentlige saldo årgang 2019, der viste et overskud på 85 milliarder kroner.


Det er 87 milliarder kroner BEDRE end forudset i den tidligere regerings budget og understreger det totalt urimelige i, at finansminister Nicolai Wammen nærmest betegnede den økonomi, han overtog efter Kristian Jensen, som et ’håndværkertilbud’.

Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg, siger da også i en kommentar, at der ikke er noget nyt i, at regeringsprognoserne for de offentlige finanser er for pessimistiske:

- Det er nærmest en fast tilbagevendende praksis uanset regeringsfarven. Forud for 2019 forventede Finansministeriet under den daværende VLAK-regering et marginalt minus på to milliarder kroner, men nu, hvor regnestykket er gjort op, viser det et plus på hele 85 milliarder kroner, siger Bo Sandberg.

Årlige fejlskud på 2 procent af BNP
Han er ikke overrasket over, at Finansministeriet skønnede forkert, selv om det det nok er ’det mest ekstreme fejlskøn hidtil’.

- De skiftende regeringer har siden 2010 konsekvent har været for pessimistiske på statskassens vegne og tilsammen har skønnet 453 milliarder kroner for lavt for perioden 2010-2019. I gennemsnit er der de seneste ti år blevet skønnet 45 milliarder kroner for pessimistisk på den offentlige saldo hvert eneste år. Det svarer immervæk til over to procent af BNP i fejlskud hvert eneste år i 10´erne, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Han konstaterer på den baggrund, at ’det er meget godt timet’, at Danmark gik ind til den dag-for-dag voldsommere corona-recession med en endnu større ’krigskasse’ i de offentlige finanser end forventet.

Benhård armlægning om sidste ’femøre’?
Han forstår godt, hvis nogle undrer sig nok over, hvordan der pludselig kan tilvejebringes et trecifret milliardbeløb til hjælpepakker, når vi er vant til benhård armlægning om den sidste femøre ved både finanslovs- og kommuneforhandlinger.

Men det skyldes ifølge cheføkonomen, at corona-krisen er så voldsom, som det er tilfældet. Vi oplever i denne tid de største indgreb i personlig og erhvervsmæssig frihed nogensinde i fredstid:

- Det sætter de normale spilleregler ud af kraft. Ja, faktisk kan man sige, at det jo netop er for at kunne reagere i en situation som den nuværende, at vi gennem årene har sørget for at opbygge så kernesunde offentlige finanser, siger Bo Sandberg.

Midlertidige engangsudgifter
Han understreger, at når pengene kan bruges, som det sker i denne tid, skyldes det også, at det er ’midlertidige engangsudgifter’, som ikke fremover kommer til at belaste statskassen:

- Det er den altafgørende forskel er i forhold til de ting, vi normalt diskuterer - om råderummet skal finansiere mere velfærd, mere klima eller lavere skat. Hvis ikke man søsatte massive hjælpepakker – hellere for meget end for lidt – ville man tvært i mod risikere på længere sigt at belaste statskassen endnu mere ved at skabe flere langsigtede offentlige udgifter, hvis det hul, som recessionen giver, bliver dybere end nødvendigt, siger han.

Damage-Control
Et endnu dybere hul ville nemlig betyde, at flere borgere ryger varigt ud af arbejdsmarkedet, hvortil kommer hele den markedspsykologiske effekt af det stærke signal om at ville gøre, hvad der skal, til for at imødegå krisen:

- Efter den første bølge af ’damage control’, skal der i de kommende uger og måneder hurtigt forberedes og sættes andre, mere offensive skibe i søen, så som fremrykning af energirenoveringer og renoveringsprojekter i den almene boligsektor. Også en fjernelse af kommunernes anlægsloft ville være fornuftigt, siger Bo Sandberg.
Læs mere om Byggeri

25/3 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.