Aktuelle nyheder - Byggeri

Bag facaden med arkitekten Signe Sand

Bag facaden med arkitekten Signe Sand

Det løber hende koldt ned ad ryggen, hver gang hun ser en byggeplads, så hun synes, at vi skal bygge så lidt som vi kan. Mød Signe Sand, som er arkitekt og eks-aktivist  

Del artiklen på

Hvem: Signe Sand, rådgiver for byggeri i Rådet for Grøn Omstilling  

Født: 10.03.1988 i København

Uddannelse: Cand.arc fra Arkitektskolen i København    

Kendt som: Klimaaktivist og modtager af det Bæredygtige Element, Personprisen, på Building Green 2020.

Personligt: Bor i lejlighed på Islands Brygge sammen med en veninde og en hund     

Hvordan arbejder du med bæredygtighed?  

Tidligere har jeg været aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse, og jeg har også en overgang stillet op som kandidat for Frie Grønne. Jeg er nu netop blevet ansat i Rådet for Grøn omstilling som rådgiver. Vores tilgang til politikerne er samarbejdsorienteret, og det er en mere pragmatisk måde at arbejde med bæredygtighed på, end dengang jeg var ’klimaaktivist’. Men det er fortsat vigtigt for mig at kunne tale om klimakrisen som et allestedsnærværende vilkår og om Parisaftalens mål som det, der skal sætte rammerne for vores handlemuligheder.

Hvad ligger der på dit arbejdsbord lige nu?    

Jeg er ved at lave et projekt om transformation af den eksisterende bygningsmasse. Det er et projekt, som forhåbentlig vil give inspiration og lyst til at transformere og renovere mere, før man bygger nyt.

Hvad er det vigtigste arbejdsredskab, du har?    

Det lyder super kliché, men samtale og debat er supervigtigt for mig at deltage i. Det er vigtigt, at vi tænker på og taler om klimakrisen så meget som muligt, for at fastholde fokus, engagere hinanden og udveksle ideer.

Hvad gør du for at holde dig fagligt skarp?    

Jeg går til en del debatter og deltager selv som oplægsholder og paneldeltager. Især sidstnævnte er sjovt, fordi man helt sikkert lærer noget hver eneste gang. Om det så er faglige eller kommunikative pointer.   

Har du gjort noget i dit professionelle liv, som du aldrig vil gøre igen?    

Haha, jeg synes egentlig, at det er lidt pinligt, hvis man ikke kan nævne noget her. Men lige nu kan jeg faktisk ikke.   

Har du en leveregel eller et mantra, som du altid arbejder under?

I forhold til arkitektur, ja, jeg har endda tre: For det første synes jeg, at man skal lade være med at bygge. Men hvis vi endelig skal gøre det, synes jeg, at vi skal gøre det så småt som muligt. Og så mener jeg, at vi altid bør vælge de mindst klimabelastende materialer.  

Hvad synes du om den måde, vi bygger på i dag?  

Det er nok ikke en overraskelse for særligt mange, at jeg primært er bekymret for den store klima- og miljøbelastning, som dansk arkitektur og byggeri desværre repræsenterer. Men dernæst er jeg ret uforstående over for den designmæssige kvalitet i meget nybyggeri. Det kan selvfølgelig virke let at sige sådan, når jeg ikke selv tegner nu. Men det skal forstås sådan, at jeg undrer mig over den høje faglige standard, jeg oplever blandt arkitekter, og den lave æstetiske værdi og ringe holdbarhed jeg ser i de bygninger, der popper op overalt. Det er et kæmpe paradoks, at vi, de rigeste generationer i menneskehedens historie i den rigeste del af verden, ikke har råd til at bygge med den detaljerigdom, nidkærhed og holdbarhed, som vores historiske bygninger repræsenterer. Der er noget helt galt i vores økonomiske strukturer og de kortsigtede prioriteringer, som udviklerne åbenbart har incitament til. Samme kortsigtede økonomiske strukturer i øvrigt, der lige nu er ved at få ikke bare arkitekturen, men jordkloden og menneskeheden i alvorlige problemer.  

Hvad er godt og skidt ved dansk arkitektur lige nu?  

Jeg er vild med de nye (/gamle) materialer, der i disse år (re)introduceres i arkitekturen, og den nordiske tilgang til dem i designet. Vi ser dem i for eksempel Vadehavscenteret og Det Moderne Tanghus. Det dårlige er, at de repræsenterer en absolut sjældenhed inden for konventionelt byggeri.

Hvad ville du gerne ændre ved byggebranchen?    

Jeg ønsker generelt, at der i alle sektorer laves en drejebog for emissionsreduktioner for at overholde de enkeltes andel af det karbonbudget, vi har til rådighed med Parisaftalens mål om maks. 1,5-2 graders temperaturstigning i mente. Det er en ekstremt svær opgave, da vi allerede har udledt så meget, men det er ikke desto mindre nødvendigt. For byggeriet, som for stort set alle andre sektorer i øvrigt, gælder det, at vi har opbrugt hele budgettet om 7 år, hvis ikke vi skærer drastisk nu. Jeg kunne ønske, at det loft over klimaaftryk per m2, som Folketinget indførte i Strategi for Bæredygtigt Byggeri, om ikke andet så tilnærmelsesvist fulgte den nødvendige reduktionskurve. Dertil kommer, at vi skal have nogle mærkbare CO2e-afgifter, så vi sætter de rigtige incitamentsstrukturer for branchen. 

De konkrete værktøjer er dernæst: Her-og-nu-initiativer med hurtig effekt: Mere transformation end nybyg, og at vi skruer ned for brugen af energi- og CO2 tunge materialer til fordel for de biogene. Langsigtede initiativer: Her kunne jeg godt tænke mig mere renovering af eksisterende bygningsmasse, materialepas, der praktisk muliggør genbrug, cirkulær økonomi i byggeriet og stop for deponi.  

Hvis du kunne give byggebranchens beslutningstagere et godt råd med på vejen?

Jeg mener, at både arkitekter, ingeniører og bygherrer sidder med et enormt ansvar, som er meget større, end de fleste er bevidste om. Vi skal alle bygge med så lav klimabelastning som teknisk muligt nu samt lægge en plan mod et emissionsfrit og miljøvenligt byggeri. Men hvis jeg må udvide definitionen af byggebranchens beslutningstagere, så har politikerne også en stor rolle at spille her. Lige nu har vi en omvendt-incitamentsstruktur, som betyder, at arkitekter, rådgivere og bygherrer ’sparer’ på klimatiltag. Det går ikke, for den grønne omstilling kommer ingen vegne, hvis ikke det enten kan betale sig eller simpelthen er påkrævet at bygge grønt. Det betyder ikke, at arkitekter passivt skal afvente politisk regulering. Men det betyder, at man udover at påvirke sine egne projekter også skal påvirke politikere til at indse, at der skal laves ordentlige grønne rammevilkår. Man kunne f.eks. starte med at påvirke sin lokalpolitiker her til kommunalvalget.

Hvad betyder arkitektur for dig?   

På arkitektskolen var jeg helt frem til mit afgangsprojekt meget optaget af arkitekturen som kunstform. Det var naturligvis ikke altid lige bevidst, men jeg havde en idé om ’det smukke’ rum, og et æstetisk ideal om utroligt komplekse og nytænkende former, hvilket jeg i øvrigt aldrig indfriede. Problemet var, at jeg måske egentlig ikke er den store kunstner, så den der idé om at lave stor kunst var virkelig en stopklods for mig. Samtidig savnede jeg noget mening med at tegne, en følelse af at der var en god grund til det, jeg gjorde, og at det betød noget for andre end mig selv. Til min afgang valgte jeg at tegne et træhus og tage meget direkte udgangspunkt i materialet. Under min research forsvandt jeg ned i et kaninhul af fakta om byggebranchens enorme andel i bl.a. klima- og resourcekrisen, miljøbelastninger fra materialetyper, det store energiforbrug ved beton- mineralulds- og teglproduktion, byggeriets affaldsmængder og så videre. Det var skræmmende læsning, men mest af alt en kærkommen åbenbaring; arkitektur var pludselig blevet politisk for mig, og nu var der en mening med det, vi arkitekter går og gør. Eller rettere sagt: Bør gøre. Selvom jeg stadig sagtens kan nyde arkitektur for æstetikkens skyld, er jeg endnu ikke kommet op af hullet igen og har svært ved at se en byggeplads, uden det løber mig koldt ned af ryggen ved at tænke på, hvad klimaaftrykket mon er.

Hvilken bygning synes du, er den bedste i verden?

Selvom jeg er en stor fan af træbyggeri, også af æstetiske grunde, så er Grundtvigskirken nok alligevel stadig min favorit. Ud over at der er styr på proportioner, slanke linjer og ’storhed’, så er jeg virkelig vild med den tektoniske logik, som murstenene får lov til at definere.

Læs også: Bag facaden med arkitekten Signe Kongebro

’Bag facaden’ er en serie i magasinet Byggeri, hvor kolleger fra byggebranchen fortæller om det, der driver værket, om de opgaver, der ligger på skrivebordet, og om hvordan de bliver løst.

/ms

Læs mere om Byggeri

21/2 2022
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.