Aktuelle nyheder - Byggeri

BAT: Regeringen holder krudtet tørt i LandsbyggefondenKun mindre opgaver i kommunerne bliverpå grund af regler om EU-udbud berørt af regeringens ophævelse af anlægsstoppet i 2020

BAT: Regeringen holder krudtet tørt i Landsbyggefonden

BAT-kartellets sekretariatschef, Gunde Odgaard, efterlyser, at regeringen aktiverer Landsbyggefondens milliardmidler i kampen mod corona-ledighed.

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Der er grundlæggende tilfredshed at spore hos BAT-kartellets sekretariatschef, Gunde Odgaard i forhold til regeringens aftale med kommunerne om at suspendere anlægsloftet for 2020.
Han mener, at aftalen er et vigtigt led i at holde hånden under dansk økonomi, og at der fremrykkes opgaver for i alt 2½ milliarder kroner:

- Det vil på en god dag kunne skabe henved 5.000 årsværk medregnet dynamiske effekter af tiltagene. Det er også godt, at kommuner uden den store likviditetsbeholdning, får en lånemulighed, så aktiviteterne spredes i hele landet.

Holder krudtet tørt
Til gengæld mener han, at Finansministeren ’holder krudtet tørt’, når det gælder aktiveringen af Landsbyggefonden og de 453 godkendte renoveringsprojekter i de almene boligforeninger, som tilsammen vil kunne skabe aktivitet for 18,4 milliarder kroner. Vel at mærke uden statslig eller kommunal finansiering:

- I BAT håber vi, at den mulighed vil spille en dominerende rolle, når og hvis den danske økonomi skal stimuleres igen, siger Gunde Odgaard.

Danskere får opgaverne
Gunde Odgaard tror, at ikke mindst mange danske byggearbejdere vil få del i de kommunale opgaver.

Han peger over for BygTek for det første på, at det ofte er mindre opgaver, og for det andet at det tit udbydes i fagentrepriser:

- Det gør, at dansk arbejdskrafts mulighed for at opgaver i kommunerne er højere end på de store byggeprojekter. Samtidige r det i øjeblikket svært at få udenlandske arbejdstagere til Danmark, fordi det er svært at rejse gennem hele Europa for at komme hertil, siegr Gunde Odgaard, der slutter:

- Man kan vel også være så fræk at sige, at det er rimeligt nok, at dem, der på et tidspunkt gennem deres skatter og afgifter skal betale regningen for alle de foranstaltninger, vi nu har truffet, at det også er dem der får de job…

Greve svømmer ikke i penge
En af de kommuner, der håber at kunne gøre brug af, at anlægsloftet fjernes for 2020, er Greve Kommune. Men borgmester Pernille Beckmann (V) siger på den anden side til BygTek, at hun først skal have et overblik over, hvilke muligheder, der er for at fremrykke opgaver:

- Jeg har sat kommunens økonomichef på opgaven, så vi som politikere ud fra et sagligt grundlag kan træffe beslutning om, hvilke projekter, der kan fremmes. Dertil kommer jo, at vi ikke ligefrem svømmer i penge i Greve, og at vi er voldsomt truet af den nye udligningsreform, som regeringen har fremlagt, siger borgmesteren.

Fremtidens økonomi skal også hænge sammen
Hun er dog ikke i tvivl om, at også Greve Kommune skal gøre, hvad der er muligt, for at bidrage til, at det danske samfund kommer bedst muligt ud af corona-krisen:

- Man skal dog huske, at det kun er små opgaver, vi kan nå at fremrykke. Store opgaver, som eksempelvis energirenoveringer af vores skoler og institutioner, skal i EU-udbud, og det kan ikke nås inden for 2020, som regeringen jo har sat som grænse. Regeringen burde have suspenderet kravene om EU-udbud, hvis det virkelg skulle batte noget. Derfor skal passe på, at borgerne ikke pludselig tror, at alt nu kan lade sig gøre, siger Pernille Beckmann til BygTek.

Samtidig peger hun på, at der ’også kommer en dag efter denne':

- Vi skal også i fremtiden have de kommunale budgetter til at hænge sammen, og jeg ønsker ikke igen at bringe kommunen i en så dyb gæld, som vi var i for godt seks år siden, da jeg overtog borgmesterposten, siger Greves borgmester.


Læs mere om Byggeri

27/3 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.