
Beskæftigelsesministeren i samråd om social dumping
Leif Lahn Jensen (S) mener, at østarbejderne bidrager til at skabe et’underarbejdsmarked’
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Socialdemokratiets ordfører mod social dumping, Leif Lahn Jensen, peger i en række spørgsmål til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) på, at en ny afhandling fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) viser, at lønnen for østarbejdere i Danmark i gennemsnit er 27 procent lavere end deres danske kollegaers inden for de samme brancher.
På den baggrund kaldes ministeren i samråd for at få at vide, hvad ministeren eventuelt vil gøre for at skabe mere lige vilkår på det danske arbejdsmarked.
- Området sejler. Der er et kæmpe stort problem med social dumping, når en masse østarbejdere kommer til Danmark og får en langt lavere løn end deres danske kolleger og arbejder under dårligere forhold, siger Leif Lahn Jensen til BygTek.
Dæmper de danske lønninger
Han mener på den baggrund, at østarbejderne bidrager til at dæmpe de danske lønninger og forringe arbejdsforholdene. Leif Lahn Jensen kalder det et ’underarbejdsmarked’ og siger videre:
- Jeg er i tvivl, om den nuværende regering ønsker et sådant underarbejdsmarked, når men samtidig kan se, at den skærer ned på mentorordninger og efteruddannelse for kontanthjælpsmodtagere, der har behov for at blive opkvalificeret. De skærer ned på mange almindelige danskeres muligheder for uddannelse, samtidig med at de vil sænke beløbsgrænserne for adgang til udenlandsk arbejdskraft fra blandt andet Kina. I stedet skal vi sikre, at danskere, der gerne vil have et job, men mangler en kort uddannelse, kan komme i gang…
Gør reelt intet for at få dansk arbejdskraft
Leif Lahn Jensen erkender, at det ikke nødvendigvis er en overtrædelse af de gældende overenskomster, hvis eksempelvis østarbejdere arbejder til lavere lønninger end danskere:
- Jeg vil bare sikre mig, at der ikke bare bliver mere og mere udenlandsk arbejdskraft, der bidrager til at presse lønningerne. Der er ofte virksomheder, som påstår, at de på grund af flaskehalsproblemer ikke kan få de nødvendige medarbejdere. Men når de gås efter i sømmene, har de ikke gjort noget som helst reelt for at dansk arbejdskraft. De er bevidst gået efter billig udenlandsk arbejdskraft. Jeg vil spørge ministeren, hvad han eventuelt vil gøre ved problemet. Jeg vil ikke blande mig i overenskomsterne, men jeg kan ikke forstå, at regeringen ønsker mere udenlandsk arbejdskraft, samtidig med at man gør det vanskeligere for danskere at bide sig fast på arbejdsmarkedet, slutter Leif Lahn Jensen.