Aktuelle nyheder - Byggeri

Byggematerialer fra nedrevne Frederikssund-bygninger bliver genbrugtBygningerne er opført af Hans Peter Larsen fra ca. 1860 til 1910. Fioma-grunden har fået sit navn fra ‘Frederikssund Jernstøberi- og Maskinfabrik’, som lå på grunden. Foto: Søndergaard.

Byggematerialer fra nedrevne Frederikssund-bygninger bliver genbrugt

To gamle bygninger på Fioma-grunden i Frederikssund er nu fjernet for at give plads til en ny bydel med 143 boliger. Søndergaard A/S, som stod for nedrivningen, har haft fokus på at genbruge de gamle materialer, som nu er doneret til nye byggeprojekter

Del artiklen på

Nu er de væk. De gamle bygninger på Fioma-grunden - det gamle Frederikssund jernstøberi- og maskinfabrik.

Nedrivningsvirksomheden Søndergaard A/S har stået for at fjerne bygningerne. Et ‘lokalt’ projekt, da Frederikssund er byen, hvor Søndergaard A/S selv har hovedkontor.

Nedrivning ført til politisk debat
Forud for nedrivningen har der været debat politisk omkring, hvorvidt bygningerne var bevaringsværdige eller ej. En bygningsgennemgang af samtlige bygninger slog dog fast, at ejendommene var i meget dårlig stand. Tag, vinduer og inddækninger var nedslidte, og flere bygninger var ramt af fugtskader.

Beslutningen blev derfor at fjerne bygningerne til fordel for nyt byggeri, der vil ligge centralt i midtbyen, tæt på tog og med udsigt til fjorden.

Det er det aarhusianske ejendomsudviklingsselskab Raundahl og Moesby, der kommer til at opføre en lille ‘ny’ bydel på Fioma-grunden. Her skal bygges 14.000 m2 boligbyggeri, som kommer til at bestå af 143 boliger.

Boligerne opføres som to-treværelses-lejligheder med altan eller terrasse. Der opføres ni bygninger i to til seks etager, hvor hver bygning får sig eget facadeudtryk. De nye bygninger opføres i samme stilart, som de gamle bygninger fra jernstøberi og maskinfabrikken.

Mursten genbruges i nyt håndværkerkollegie
I projektet har Søndergaard A/S haft stort fokus på at genbruge de materialer, der kan bruges i sin oprindelige form i nye konstellationer.
Bygningerne lever derfor fysisk videre som donerede materialer. Søndergaard A/S har blandt andet kørt 630 ton mursten til samarbejdspartneren Gamle Mursten, der renser murstenene, så de kan anvendes i nyt byggeri.

- Mursten fra Fioma-grunden er særligt egnet til genbrug. Da bygningerne er opført før 1960, er de bygget i en tid, hvor man primært anvendte kalkmørtel til byggeri, og dette er meget lettere at rense af. Siden 1960 har man primært brugt cementmørtel, og denne type mørtel er desværre så stærk, at det er umuligt at afrense murstenene, uden at de går i stykker, fortæller Claus fra Gamle Mursten.

Hos Gamle Mursten anvender de en speciel afrensningsmetode, som er baseret på en patenteret vibrationsteknologi. Og ifølge Søndergaard A/S sparer de 630 ton mursten omkring 154 ton CO2. Det svarer til et passagerfly fragtes tur/retur fra København til New York 55 gange.

Murstenene fra Fioma-grunden anvendes til den igangværende opførsel af et nyt håndværkerkollegie i Horsens. Kollegiet skal huse 84 håndværkslærlinge og vil byde på helt særlige værkstedsfaciliteter og fællesarealer. Det er BRFfonden, Fonden for Håndværkskollegier, der er bygherre på projektet. Opførelsen af byggeriet i Horsens begyndte i august 2021 og forventes afsluttet i 2023.

- Selvom det altid er nostalgisk at sige farvel til historiske bygninger, er vi stolte af projektet og håndteringen af materialer, fortæller Søndergaard A/S.

Donationer
- Søndergaard A/S har kørt 630 ton mursten til samarbejdspartneren Gamle Mursten, der renser mursten og videresælger dem til nyt byggeri.
- Samtidig har Søndergaard A/S kørt ‘cirkulært økonomisk’ tømmer til RGS, der renser og gensælger træet.
- Den lokale entreprenører (3Byg) har fået byggematerialer til at opføre skure med.
- Møbler og andre dele er blevet videregivet via auktioner på Klarvik
- Resten af materialerne er genanvendt på traditionel vis, hvilket vil sige, at de er omdannet til nye produkter, der kan indgå i nyt byggeri.

-tmk

Læs mere om Byggeri

27/4 2022
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.