Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Dansk Byggeri: Byggetal fra Danmarks Statistik er helt ved siden afCheføkonom Bo Sandberg mener, at politiske beslutninger om boligbyggeri ofte trælffes på et mangelfuldt grundlag

Dansk Byggeri: Byggetal fra Danmarks Statistik er helt ved siden af

Cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri mener, at tal over påbegyndte boliger fra Danmarks Statistik er, som 'når blinde snakker om farverne'

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Dansk Byggeri har i årevis peget på, at tallene fra Danmarks Statistik over antallet påbegyndte boliger er alt for usikkert og bliver opgraderet igen og igen.

Det betyder i praksis, at politikerne ofte træffer beslutninger ud fra et meget mangelfuldt grundlag, og cheføkonom Bo Sandberg siger til BygTek, at politikerne oftest undervurderer boligbyggeriet.

Senest viser tallene, at der inden for andet kvartal blev bygget cirka 8000 nye boliger – en stigning på over 40 procent i forhold til 1. kvartal.

Bo Sandberg forventer, at man også i 2019 får et niveau i størrelsesordenen 30.000 nye boliger og peger på, at der fortsat er en reel efterspørgsel især i forhold til mindre boliger.

Dybt utilfredsstillende
Han kalder situationen i forhold til tallene fra Danmarks Statistik for ’dybt utilfredsstillende og problematisk’ og siger videre, at tallene ofte rammer helt ved siden af:

- Det er først et helt eller halvandet år efter, at man kan tage tallene for nogenlunde gode varer. Vi kan derfor først nu begynde at bruge tallene fra 2016. Tallene fra 2017 og især 2018 kan man ikke bruge til noget, hvad angår det påbegyndte byggeri. Vi har i øjeblikket et fornuftigt niveau i boligbyggeriet i den høje ende af aktivitetsskalaen, og man skal passe på ikke at sætte yderligere damp på kedlerne. Men vi har et efterslæb at indhente, og derfor har udbuddet svært ved at matche efterspørgslen, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Pendulet svinger
Han peger på, at behovet for flere boliger er størst i de større byer, hvor manglen på ikke mindst studieboliger er stor:

- Danskerne vil gerne flytte til byerne. Der er flere ældre og flere singler, og befolkningsudviklingen betyder større pres på byerne, og de efterlyser blandt andet mindre boliger. Pendulet er svinget fra i 60-erne, 70-erne og 80-erne, hvor man i forbindelse med byfornyelse slog små og utidssvarende boliger sammen til større, til i dag hvor der bygges store luksusboliger til velhavere. Men der er behov for mindre boliger også til det stigende antal seniorer, der enten vil til byerne, men i hvert fald vil blive boende i deres lokalsamfund, slutter Bo Sandberg.

Læs mere om Byggeri

10/8 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder