Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Dansk Byggeri: Invester i infrastrukturfond på 200 milliarder kronerAdministrerende direktør Lars Storr-Hansen efterlyser en langsigtet dansk infrastrukturplanlægning - pengene er der, hvis politikerne vil.

Dansk Byggeri: Invester i infrastrukturfond på 200 milliarder kroner

Pengene skal opsamles over en periode på 20 år fra det økonomiske råderum, som vismændene har peget på

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Folkemødet

Dansk Byggeris administrerende direktør, Lars Storr-Hansen, præsenterede i forbindelse med en debat på Folkemødet forslaget om en infrastrukturfond på 200 milliarder kroner.

Pengene skal komme fra det økonomiske råderum, som regeringen har fundet, i de kommende år, og Lars Storr-Hansen siger til BygTek:

- Det Økonomiske Råd redegjorde i deres Vismandsrapport for et økonomisk råderum på 20 milliarder kroner årligt i dansk økonomi. Reserverede man bare halvdelen af de penge de næste 20 år til infrastrukturen, ville der kunne opsamles 200 milliarder kroner. Det er mere end den grønne infrastrukturfond, vi havde i forliget i 2009, forklarer Dansk Byggeris administrerende direktør.

Kort sigte i Finansministeriet
Han mener i øvrigt, at investeringerne reelt vil være ’selvfinansierende’, når de sættes i infrastruktur:

- Så kan resten af pengene enten bruges til mere infrastruktur, skattelettelser eller andre ting. Der er altså masser af penge i det danske samfund til at foretage en række sunde investeringer. En af de store forhindringer for, at det sker, er - ifølge politikerne selv - Finansministeriet, der har et forholdsvis kort sigte i mange af de ting, de laver. Man skal altså finde 120 mandater i Folketinget, der vil stå bag, at det er en god idé at planlægge dansk infrastruktur for de næste 20-30 år, siger Lars Storr-Hansen videre.

Svenskerne kan det
En anden mulighed er at gøre, som det sker i Sverige, med 12-årige løbende investeringsplaner, så man hele tiden kan justere i forhold til befolknings- og erhvervsudviklingen og dermed optimere infrastrukturen:

- Der er fortsat alt for meget stop-and-go i dansk infrastrukturplanlægning. Set fra Dansk Byggeris perspektiv er det enormt svært for anlægsentreprenørerne at finansiere en udvikling af deres forretning – både hvad angår teknologi, maskiner og medarbejdernes uddannelse. Det ene år skal de bruge 1000 ansatte til opgaver, og året efter måske kun 200, siger Lars Storr-Hansen.

Krakas liste
Dansk Byggeri mener, at der er en række infrastrukturprojekter, som haster og bør planlægges snarest:

- Tænketanken Kraka har lavet en lang liste over infrastrukturprojekter og deres interne værdier – deres afkast til samfundet – og der optræder blandt andet en københavnsk havnetunnel, Frederikssundsmotorvejen og nogle østjyske vejstrækninger. På sigt vil også motorvej til Næstved være en positiv investering. Der er mange projekter, som ville have en intern rente på over fem procent. Det kunne også være en Kattegatbro, der jo økonomisk kan hvile i sig selv ligesom Storebæltsbroen, Øresundsbroen og den kommende Femerntunnel, slutter Dansk Byggeris administrerende direktør.


Læs mere om Byggeri

20/6 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder