Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Dansk design for nyt vartegn i SydneyBygningens tag er et integreret aspekt af fiskemarkedets ikoniske arkitektur, men også af den overordnede bæredygtighedsstrategi.

Dansk design for nyt vartegn i Sydney

3XN designer Sydney Fish Market, som bliver et af de største fiskemarkeder på den sydlige halvkugle, en vigtig kulturattraktion og offentligt samlingspunkt på havnefronten

Del artiklen på

Gladys Berejiklian, der er premierminister for delstaten New South Wales i Australien, har offentliggjort 3XN's design for det nye fiskemarked i Sydney. Fiskemarkedet er første skridt i delstatens ambitiøse plan om at forny og puste nyt liv i Blackwattle Bay og skabe en sammenhængende havnefront i Sydney. Det nye fiskemarked er Sydneys største offentlige byggeinvestering siden Jørn Utzons Operahus, og Sydneys havnefront vil fremover huse to fremtrædende bygninger af danske arkitekter.

Bygherren er UrbanGrowth NSW Development Corporation, delstaten New South Wales' styrelse for vækst og udvikling. Markedet bliver til i samarbejde med den lokale arkitekt BVN, GXN Innovation og landskabsarkitektvirksomheden Aspect Studios.
 
- Den nye bygning vil være mange forskellige ting, når den åbner: Et arbejdende fiskemarked, et aktiv for Sydney, en kulturdestination, et bindeled i byen og et inspirerende vartegn på den verdensberømte Sydney Harbour. Havnefronten rummer uvurderlige værdier, som bør være tilgængelige for alle, forklarer Kim Herforth Nielsen, der er grundlægger og kreativ direktør for 3XN.

Nærhed og fleksibilitet
Det nye Sydney Fish Market er placeret i den vestlige del af havnen inderst i Blackwattle Bay og bygningen bliver på omkring 80.000 m2. I udformningen af det nye byggeri har 3XN hentet inspiration fra den traditionelle arketype for markedspladsen, som den har set ud igennem historien på tværs af kulturer. En vigtig målsætning for projektet er at bevare den autentiske markedsoplevelse i en menneskelig skala og med ægte markedsstemning. Ifølge Kim Herforth Nielsen er den traditionelle markedsplads 'et socialt knudepunkt for byer verden over, og med dette projekt ønsker vi at skabe et lige så vigtigt ikon for Sydney':

- Det nye fiskemarked bevarer den nærhed og fleksibilitet, vi kender fra de udendørs boder, samlet under et bølgende tag, der tegner byggeriets ikoniske profil, siger han.

Autentisk industriel aktivitet
Over hele verden transformeres havneområderne i stigende grad og den oprindelige industri viger pladsen for kontordomiciler og beboelse. I Sydney ønsker man at bevare den autentiske industrielle aktivitet som en aktiv del af havnen og samtidig give befolkningen og besøgende mulighed for at opleve det fascinerende liv, der udspiller sig på markedet. I andre byer er fiskemarkeder med engrossalg lukket for offentligheden pga. den risiko, der er forbundet med at færdes på et industriområde med maskiner og tung trafik.

3XN's løsning tager udfordringen op med at bevare det arbejdende fiskemarked, som også fungerer som turistdestination, bindeled og lokalt samlingspunkt. Det har været afgørende for 3XN at bevare den visuelle kontakt mellem de offentlige områder og engros-afdelingen og arbejdet på kajkanten. I det nye byggeri rummer stueetagen alle de funktioner, der traditionelt forbindes med et fiskemarked - losning og levering af fisk, engrosmarked og auktionshal  - mens amfiteatertrapper og strandpromenade bevæger sig som et bølgende landskab, der fører publikum naturligt til de offentlige etager med butikker og restauranter henover markedet og kajen og derved gnidningsfrit skaber adskillelse mellem de forskellige områder.

Bygningens åbne struktur sikrer et væv af visuelle forbindelser, så de besøgende på sikker afstand kan følge med i aktiviteterne på markedet.

Miljømæssig og social bæredygtighed
Blandt målsætningerne for projektet er en halvering af energiforbruget, vandforbruget og affaldsmængden i sammenligning med det eksisterende fiskemarked. GXN har udarbejdet en bæredygtighedsstrategi for, hvordan disse mål kan opfyldes.

- Miljømæssig og social bæredygtighed er en afgørende og integreret del af arkitekturen. Taget, det omgivende landskabsanlæg, den åbne atmosfære, beplantning og det materialevalg, der kendetegner designoplevelsen, er eksempler på denne sammenhæng. Igennem hele koncept- og designforløbet har beslutningsprocesserne været drevet af den dobbelte målsætning om dels at skabe en offentlig attraktion og dels at sikre en høj grad af miljømæssig bæredygtighed, siger Kim Herforth Nielsen.

Det første spadestik til den nye bygning tages i midten af 2019, og Sydney Fish Market forventes at stå færdigt i 2023.

-kj

Læs mere om Byggeri

7/11 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder