Dansk Håndværk: Erhvervsskoler skal afspejle virkelighedens arbejdsplads
De danske erhvervsorganisationer venter i disse dage med tilbageholdt åndedræt på regeringens finanslovsforslag, der offentliggøres torsdag.
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Direktør Morten Frihagen fra Dansk Håndværk, der repræsenterer små – og mellemstore virksomheder i byggesektoren, lægger over for BygTek ikke skjul på, at det største ønske til en Finanslov er, at den baner vej for flere unge på erhvervsuddannelserne, og det er ikke gratis:
- Erhvervsuddannelserne skal have en økonomisk ramme, der gør det muligt at løfte hele erhvervsskolestrukturen. Skolerne og undervisningen skal leve op til moderne krav. Det gælder såvel bygninger som de faciliteter, eleverne skal anvende for at uddanne sig til en moderne byggeplads, siger Morten Frihagen til BygTek.
Pulje til at gentænke erhvervsskoler
Det gælder ikke mindst de sparerunder, der gennem flere omgange har ramt erhvervsskolerne hårdt og blandt andet har medført, at de har haft svært ved at anskaffe materiel i form af moderne maskiner, der i dag typisk anvendes i byggesektoren – de maskiner som de unge skal bruge, når de kommer ud i praktik, men som de ofte ikke tidligere har stiftet bekendtskab med:
- Skolerne skal afspejle den virkelighed, de unge kommer ud til i virksomhederne. Der bør også afsættes en pulje til at gentænke erhvervsskolerne og måske sætte dem i forbindelse med andre uddannelsesmiljøer. Vi hører ofte, at unge fravælger erhvervsskolerne til fordel for gymnasiet på grund af studiemiljøet, siger Morten Frihagen videre.
Hvad med generationsskiftet?
Samtidig ærgrer det i Dansk Håndværk, at en fortsat nedtrapning af generationsskifteafgíften øjensynligt er gledet ud af regeringens politik:
- Det bør gøres mere økonomisk fordelagtigt at føre virksomheden videre til næste generation. Det rammer især mindre virksomheder, siger Dansk Håndværks direktør.
Han roser dog den nye erhvervsministers udspil til at fjerne affaldsgebyret og slår fast, at det vækker glæde i virksomhederne:
- Det giver god mening, og affaldsgebyret opleves som en unødig udgift, når man kan påvise, at halvdelen af pengene går til administration. Desuden vil vi hilse det velkomment, hvis regeringen vil reducere andre administrative byrder, der ikke mindst for de mindre virksomheder rammer hårdt, slutter Morten Frihagen.