Aktuelle nyheder - Byggeri

Det går ufatteligt godt med dansk økonomi

Det går ufatteligt godt med dansk økonomi

Udlandet SKYLDER nu Danmark cirka 2.000 milliarder kroner. Havde man som ung journalist i 1980 hævdet, at renten i 2020 ville være negativ, ville blive regnet som moden til indlæggelse på en galeanstalt

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Når man i dag fortæller om en rente på realkreditlånet til parcelhuset på 20 procent og en indlånsrente på 12 procent, så tror den unge generation, at det må være et hukommelsessvigt hos den ældre generation.
Men det var dengang inflationen lå på 14-15 procent, og dansk økonomi ifølge daværende finansminister Knud Heinesen (S) var ’på vej mod afgrunden’.

Den danske humor fejlede trods den kritiske situation ikke noget, for man konstaterede, at billetten gjaldt til 1. klasse, så længe turen mod afgrunden varede.

Poul Schlüter turde gøre det rigtige
Det lavede Poul Schlüter om på, da han blev statsminister. Væk med dyrtidsreguleringen – ind med fastkurspolitikken. Væk med høj inflation og devalueringer af kronen. Og ind med 'kartoffelkuren', der reducerede rentefradraget voldsomt.

Alligevel fortsatte udlandsgælden med at stige, fordi staten stadig måtte låne til at finansiere sit forbrug, og den nåede sit højdepunkt omkring 1991, da Danmark skyldte udlandet godt og vel 330 milliarder kroner – svarende til mindst det dobbelte i nutidskroner.

I dag er situation ikke bare anderledes – den er MEGET anderledes. For udlandet SKYLDER nu Danmark cirka 2.000 milliarder kroner. Og havde man som ung journalist i 1980 hævdet, at renten i 2020 ville være negativ, ville man straks være præsenteret for en fyreseddel. Man måtte simpelthen være moden til indlæggelse på en galeanstalt.

Lav inflation er godt nyt for forbrugerne
De seneste tal fra Danmarks Statistiks viser, at inflationen for januar landede på 0,7 procent, og det får cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, til at konstatere, at det første inflationstal i 2020 giver et yderligere dyk til den i forvejen lave inflation.

- På bundlinjen er lav inflation godt nyt for de danske forbrugere. Månedslønnen strækker lidt længere, og dermed understøttes en fremgang i de disponible indkomster, som igen holder hånden under et moderat stigende privatforbrug og dermed et opsving, der er solidt uden at være buldrende, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Succesfuld cocktail
Han understreger, at Danmark fortsat har en god konkurrenceevne og en ’succesfuld cocktail’ af at eksportere nødvendighedsvarer som medicin og trendy produkter i takt med tidsånden, som eksempelvis vindmøller:

- Det giver et nærmest surrealistisk overskud på betalingsbalancen i 2019 på 185,5 milliarder kroner, siger Bo Sandberg.

Flere penge til forbrug
Den lave inflation betyder i øvrigt, at danskerne kan glæde sig til betydeligt flere penge mellem hænderne.

Inflationen sammenholdt med udviklingen i lønningerne viser, at lønnen sidste år er steget betydeligt mere end priserne. Mens priserne kun er steget 0,7 procent, er lønningerne steget 2,5 procent:

- En typisk dansk familie med to voksne og børn har ifølge tal fra Danmarks Statistik omtrent 8.900 kroner mere i købekraft i løbet af det seneste år svarende ti cirka 750 kroner om måneden, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Læs mere om Byggeri

10/2 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.