Fog Kvistgård Håndværkermesse
Fog Kvistgård Håndværkermesse
Fog Kvistgård Håndværkermesse

Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Eux-elev: Langt flere burde vælge eux-uddannelserneArne Sørensen flankeret af sin søn Christian (th) og Tobias Palne (tv)

Eux-elev: Langt flere burde vælge eux-uddannelserne

For et lille VVS-firma har det været en meget positiv oplevelse at have en eux-elev

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Da eux-uddannelsen – erhvervsuddannelse med studentereksamen – blev etableret, ventede mange, at det først og fremmest var de store virksomheder, der ville oprette praktikpladser til disse elever.

Men det vier sig, at det også i de mindre håndværksvirksomheder er populært med eux-elever. Det fortæller blandt andre Arne Sørensen, der ejer VVS-virksomheden Mainz i Tune mellem Roskilde og Greve.

Foruden ham selv er den én ansat svend, sønnen Christian, og så 18-årigeTobias Palne, der er eux-elev på 3. år og er i gang med sin anden praktikperiode:

- Det er rart med en elev, hvor man kan mærke, at han har ambitioner både på egne og fagets vegne. Han har med den valgte uddannelse sat sig nogle svære mål, men han VIL det virkelig, selv om det er sværere end en traditionel erhvervsfaglig uddannelse. Det har været en stor succes, siger Arne Sørensen til BygTek.

Tænker mere selvstændigt
Ifølge Arne Sørensen tænker Tobias mere selvstændigt og forstår hurtigere en besked, end han som VVS-installatør har været vant til:

- Tobias har også tydeligvis en anden tilgang til det boglige i uddannelsen, og han fanger hurtigt også de teoretiske dele af faget. Det kommer både ham selv og vores virksomhed til gavn. Jeg er sikker på, at han med en eux også bliver en bedre håndværker. Der er imidlertid et problem med uddannelsen, og det er, at eux-erne er væk et halvt år ad gangen. Der savner jeg, at man koordinerede holdene, så vi eventuelt kunne have to praktikanter, der kunne afløse hinanden, mens de var på skole. Gjorde man det, er jeg sikker på, at mange flere ville vælge eux-praktikanter, siger Arne Sørensen videre.

Et godt koncept
Tobias fortæller til BygTek, at han valgte en eux, dels fordi han var lidt træt af at gå i skole, men på den anden side gerne ville have den boglige side med i en praktisk uddannelse. Men samtidig undrer det ham, at ikke flere vælger den uddannelse:

- Det er et godt koncept, som åbner for en masse andre videregående uddannelser. Jeg vil gerne på længere sigt være ingeniør, men ved først at tage en erhvervsuddannelse kan jeg lige trække vejret nogle år, inden jeg måske læser videre. Det kan jo også være, at jeg læser til VVS-installatør, siger Tobias.

Skruer hænderne på igen
Som gymnnasiefag har eux’erne på VVS foruden matematik og fysik også dansk og engelsk, og han oplever, at teorien fra undervisningen kan bruges i praksis:

- Jeg har fået en virkelig god lærer på Roskilde Tekniske skole, der forstår at gøre undervisningen spændende. Men det er især rart at komme ud i praktikperioderne, hvor man kan holde en pause fra bøgerne og bruge hænderne til at lave det i praksis, man har lært i skoleundervisningen. Men man skal lige bruge en uges tid til at vænne sig til et andet tempo og ’skrue hænderne på igen’. Derfor kan det da også virke lidt kedeligt, når vi ryger tilbage på skolebænken igen efter et halvt år i praktik, forklarer Tobias, der anbefaler andre at vælge samme vej med en gymnasial erhvervsuddannelse.

Elevlønnen er ikke så ringe endda
Han fortæller i øvrigt, at ikke mange ved, at man som eux-elev får lærlingeløn under HELE uddannelsen og altså tager en gymnasial uddannelse med en langt højere ydelse, end den SU, som andre studenter får.

Og så har man, når eux er færdig, som faglært håndværker i modsætning til de andre studenter, en langt højere løn, mens man læser videre til eksempelvis ingeniør.

Elevlønnen begynder på cirka 65 kroner i timen og slutter 5. året på godt 116 kroner i timen. Vel at mærke både mens man er i praktik og på skolebænken.


Læs mere om Byggeri

19/10 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder