Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

FRI: For mange krumspring øger tilbudsomkostningerne Administrerende direktør Henrik Garver mener,at der kan spares flere hundrede millioner kroner i tilbudsomkostninger

FRI: For mange krumspring øger tilbudsomkostningerne

I årevis har der ikke mindst fra rådgiverside været peget på, at omkostningerne i forbindelse med tilbudsgivning er alt for høje – MEGET højere end de behøver at være.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Ifølge en analyse Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) brugte de rådgivende ingeniørvirksomheder sidste år et rekordstort beløb på at afgive tilbud på opgaver. Prisen rundede en halv milliard kroner, og ifølge administrerende direktør, Henrik Garver, kan det gøres meget billigere.

- Vi sætter vores lid til, at det nye ABR 18 aftalesystem og den forholdsvis nye Udbudslov kan bidrage til at reducere omkostningerne. Bruger man dem, som de er, og ikke laver alle mulige krumspring, skal vi ikke bruge så mange jurister på at finde ud af, hvad der ligger i kontrakten og afdække mulige problemer, siger Henrik Garver til BygTek.

Stigning på 15 procent
FRI’s medlemmer brugte 513 millioner kroner i 2017 på at afgive tilbud på opgaver, og det betyder tilbudsomkostningerne på bare to år øget med 15 procent.

Sagt med andre ord og ret så perspektiverende, så ligger tilbudsomkostningerne på et niveau, der svarer til virksomhedernes samlede indtjening:

- FRI vurderer, at tilbudsomkostningerne vurderet ud fra forholdene i Storbritannien kunne sænkes med over 200 millioner kroner årligt. Det er en reduktion i størrelsesordenen 30-40 procent, vi taler om. De høje omkostninger skyldes blandt andet, at ikke mindst det offentlige som udbydere ikke tænker nok over konsekvenserne, når et udbud skrues sammen, siger Henrik Garver.

Udbudsloop
Han peger på blandt andet såkaldte ’udbudsloop’ som et af problemerne, når man fastholder flere – somme tider mange - bydende virksomheder i for lang tid, eller ved at præsentere nye aftale- og kontraktdokumenter fra gang til gang.

Det betyder i praksis, at samtlige bydende endnu en gang skal vurdere kontraktrisici i tillæg til de generelle projektrisici:

- Det er spild af penge for virksomhederne. De penge kunne bruges til noget mere fornuftigt. I sidste ende betyder det jo også ekstra egen omkostninger for udbyderne, når udbud skal skrues sammen på særlige måder, og tilbuddene skal vurderes, mener Henrik Garver.

Politisk ansvar
Han mener, at ’aben skal placeres på skuldrene af politikerne’, der gør de store, offentlige bygge- anlægsprojekter unødigt komplicerede:

- De anvender ikke i tilstrækkelig grad de faste aftalesystemer. De giver for lidt frihed til de enkelte indkøbsafdelingernes faglige kompetencer. De bør friholde alle udbud, der ikke er i en størrelsesorden, så de skal i EU-udbud, for unødigt bureaukrati. De laver et udbudssystem, så det koster uforholdsvis meget at byde ind på opgaverne. Det er kompliceret og dyrt, men uden at de nødvendigvis får den ønskede kvalitet i den anden ende, siger FRI’s administrerende direktør.

Kampagne for bedre udbud
Han peger selv på muligheden for, at kunderne stiller mere skarpt på, hvad de vil have og dermed øger muligheden for at få kvalificerede bud.

Henrik Garver minder om, at FRI selv har udgivet nye ydelsesbeskrivelser, der supplerer ABR, og som udgør et godt grundlag:

- Det skal gøres enkelt at gøre det rigtigt. Derudover deltager FRI i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens kampagne om bedre udbud, slutter Henrik Garver.

Læs mere om Byggeri

22/10 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder