Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Gunde Odgaard: Byggearbejdsgiverne vil skalte og valte med arbejdskraften Gunde Odgaard advarer mod at åbne for import af arbejdskraft til byggebranchen fra lande uden for EU

Gunde Odgaard: Byggearbejdsgiverne vil skalte og valte med arbejdskraften

Bat-kartellets sekretariatschef, Gunde Odgaard, er en mand med mange talenter, men kandidat til en post i det højere diplomati, det bliver han aldrig

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I et debatindlæg i JP kalder Gunde Odgaard byggevirksomhedernes efterlysning af mere arbejdskraft for ’klynkeri’, og han mener, at problemet langt hen ad vejen er ’selvforskyldt’.
Det sker med henvisning til, at næsten 80.000 faglærte bygningsarbejdere i dag arbejder på fuld tid i andre brancher, og af disse er cirka 42.000 under 50 år:

- De 80.000 har på et eller andet tidspunkt været inden for døren i byggebranchen, så man skulle have gjort noget mere for at beholde dem, hvis man mangler arbejdskraft. Som minimum bør man nu yde en indsats for at skaffe nogen af dem tilbage, siger Gunde Odgaard til BygTek.

Længere ansættelsesperspektiv
Han erkender, at byggebranchen i en lang årrække har leveret faglærte til andre brancher, men det ser han kun som et bevis på, at de er godt uddannede og ’kan selv’:

- Det er der ikke noget problem i. Problemet opstår, når der er arbejdsgiverorganisationer og deres medlemmer, der slet ikke ser mod den mulighed, men i stedet vil have bygningsarbejdere fra Thailand, Mexico og andre steder langt væk. Der skal være et længere ansættelsesperspektiv, hvis de danske bygningsarbejdere skal lokkes tilbage til byggebranchen. De skal ikke kun bruges i tre måneder, hvor er et arbejdspres. Der skal også anvendes flere tekniske hjælpemidler, så man ikke slides ned, og man skal nok på et tidligere tidspunkt – midt i 40-års alderen – tage en snak med sine ansatte om, hvornår de planlægger at forlade byggebranchen, siger Bat-kartellets sekretariatschef.

Kurven knækker ved 50 år
Han mener, at arbejdsgiverne med en tidligere afklaring af fremtidsperspektiverne har mulighed for at gøre noget for at få medarbejderne til at blive længere i byggebranchen:

- Kurven knækker, når byggearbejderne bliver 50 år. Så forlader de branchen. Derfor skal der tages en seniorsamtale på et tidligere tidspunkt. De skifter dels til industrien på eksempelvis vindmøllefabrikkerne, eller de bliver ejendomsfunktionærer, ’blå mænd’ eller går over i transportbranchen, siger Gunde Odgaard.

Han understreger, at det ikke er lønningerne i byggebranchen, der får medarbejderne til at skifte:

- Lønnen burde tværtimod kunne lokke nogen tilbage, men usikkerheden om, hvor længe, man har arbejde i byggebranchen, får mange til at vælge det sikre med en lidt lavere løn frem for usikkerheden og en højere løn…

Forlader branchen på deres højdepunkt
Han slår fast, at de store konjunkturudsving i byggebranchen får mange til at forlade det job, de ellers er uddannet til:

- De forlader ofte branchen på det tidspunkt, hvor de ellers er bedst - når de kan uddanne lærlinge, selv tilrettelægge byggeprocessen, eller styre et sjak. De slutter på toppen af deres ydeevne. Det er økonomisk set helt ude i hampen. Og man kunne jo hente den nødvendige arbejdskraft i Italien, hvor ledigheden i byggebranchen er cirka 35 procent, siger Gunde Odgaard

Han mener, at efterlysningen af mere udenlandsk arbejdskraft grundlæggende handler om, at byggeriet vil ligne transportbranchen:

- De vil bare hente underbetalt udenlandsk arbejdskraft, som går til minimallønningerne på det danske arbejdsmarked. Arbejdskraft man kan skalte og valte med. Det giver ingen mening, slutter Gunde Odgaard.

Han nævner i øvrigt, at kunne man lokke bare tre procent af de 80.000 tilbage til byggebranchen, svarer det til 2.400 årsværk.Læs mere om Byggeri

6/11 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder