Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Højere håndværkerfradrag næste årArkivfoto.

Højere håndværkerfradrag næste år

Håndværkerfradraget bliver fra årsskiftet reguleret for at følge med prisudviklingen og sat op til 12.200 kr.

Del artiklen på

Håndværkerfradraget, som kunder kan få for energirenoveringer og serviceydelser i hjemmet, bliver sat en smule op fra årsskiftet. Fradraget blev ikke rørt i de netop afsluttede finanslovsforhandlinger, og som noget nyt bliver det nu reguleret for at følge med prisudviklingen. I 2019 kan man derfor få fradrag for energirenoveringer på op til 12.200 kr. Håndværkerfradraget blev gjort permanent sidste år i den nuværende, smalle, 'grønne' version.  

- Siden håndværkerfradraget blev indført i 2011, har det levet en omtumlet tilværelse. Men sjældent har der været så meget politisk ro om det som netop nu. Den dramatiske finanslovsaftale i julen 2017 gjorde nemlig heldigvis håndværkerfradraget permanent, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Statussen som permanent fradrag betyder, at håndværkerfradraget nu omfattes af den årlige regulering af beløbsgrænser i personskatteloven.

- Man skal dog ikke sætte næsen op efter en kæmpe ekstra check til energirenovering til nytår. Fradraget hæves med 200 kr. fra 12.000 til 12.200 kr. pr. person pr. år. Men det sikrer formentlig, at det ikke udhules af den generelle inflation i samfundet, siger Bo Sandberg.

Ro for små virksomheder
Boligjobordningens 'tvillingefradrag' for serviceydelser som f.eks. rengøring i hjemmet hæves tilsvarende fra 6000 kr. pr. person pr. år til 6100 kr. efter nytår.

- Tidligere var håndværkerfradraget en politisk ventil, der hvert år blev skruet op og ned for. Det gav uhensigtsmæssig stop-and-go-adfærd. Både forbrugere og virksomheder ved nu, hvilke rammer, der gælder. Det giver ro for de små virksomheder til f.eks. at ansætte lærlinge og for forbrugerne til at efterspørge hvidt i stedet for sort arbejde og måske til at realisere drømmeprojektet med nye energisparevinduer, ekstra isolering eller lignende, siger Bo Sandberg.

Han mener, at dét, at håndværkerfradraget nu er blevet omfattet af den automatiske pristalsregulering i skattelovgivningen, kan tolkes som et vidnesbyrd om, at Christiansborg faktisk mener det alvorligt med at gøre ordningen permanent.

Skatteværdien af fradraget falder
Men inden man begynder at glæde sig alt for meget over de ekstra 200 kr. til energirenoveringer i 2019, påtager Dansk Byggeris cheføkonom sig alligevel rollen som lyseslukker:

- Selv om selve beløbsgrænsen stiger i 2019, så sker der alligevel en anden form for udhuling. Håndværkerfradraget er nemlig et såkaldt ligningsmæssigt fradrag. Og skatteværdien af fradraget falder fra 26,6 % i år til 25,6 % næste år. Den gode nyhed er dog, at skattereformen fra 2009 er endeligt indfaset næste år. Så efter 2019 udhules fradraget ikke yderligere, forklarer Bo Sandberg.

På bundlinjen betyder de ændrede grænser og satser for håndværkerfradraget, at det faktisk bliver en smule billigere for statskassen. Ifølge Skatteministeriet falder udgiften til Boligjobordningen efter adfærd og tilbageløb fra 455 mio. kr. i 2018 til 445 mio. kr. i 2019 - heraf ca. 70 % til håndværksdelen og ca. 30 % til servicedelen.

-kj

Læs mere om Byggeri

5/12 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder