left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Kommentar: Kampen om, højere mindsteløn blev tabt til corona virusNæste gang, der skal forhandles overenskomst for byggebranchen, er det Dansk Industri, som svinger taktstokken

Kommentar: Kampen om, højere mindsteløn blev tabt til corona virus

Udenlandske byggearbejdere kan med den indgåede overenskomst fortsat arbejde til lønninger, der er væsentlig lavere end deres danske kollegers

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Der var på forhånd lagt op til, at byggearbejderne i overenskomstforhandlingerne ville stå sammen om at få opfyldt kravet om en kraftig forhøjelse af mindstelønnen, og man hørte da også i Dansk Byggeri røster, der ikke var afvisende over for et akkordafsavnstillæg, som det, der kendes, fra Dansk Håndværks overenskomst.

Men så kom det første chok, Dansk Byggeris kommende fusion med Dansk Industri, og alle vidste da, at det denne gang var ’sidste skud i bøssen’, hvis den kraftige forhøjelse af mindstelønnen skulle igennem.

Afsmittende virkning
Dansk Industri frygter nemlig, at der i de øvrige fagforbund og brancheforeninger ikke vil være forståelse for særordninger for byggegruppen, og at en forhøjelse af mindstelønnen vil have afsmittede virkning på andre overenskomster.

Men ’sygdom er som bekendt hver mands herre’, og en kinesisk virus kom i vejen, da det endelige slag om overenskomsten skulle slås.

Ingen lægger skjul på, at coronas først og fremmest i den afsluttende overenskomstforhandling har tjent arbejdsgiverne. 3F har nemlig måttet erkende, at der i den nuværende krisesituation ville være mindre forståelse i befolkningen for en faglig kamp – hvor retfærdig den end måtte være – end der kan ligge på spidsen af en lillefingernegl.

Ny modpart
Arbejdsgiverne sad altså med den lange ende i de afgørende forhandlinger, og det afspejles tydeligt i forliget.

Og dermed må det også erkendes fra 3F’s side, at når der om tre år igen indkaldes til overenskomstforhandlinger, er modstanderen ikke Dansk Bygger, men Dansk Industri, og der har man ikke den samme tradition for at forberede overenskomstforhandlingerne i en venlig atmosfære, før slaget skal udkæmpes.

3F tog samfundsansvar
Og med Dansk Industri på den modsatte banehalvdel er kampen mod social dumping via højere mindste lønninger tabt i byggebranchen.

3F havde i den nu afsluttede overenskomstforhandling en historisk chance for at komme igennem med en form for ’akkordafsavnstillæg’, men det overordnede hensyn til det danske samfund i en svær tid betød, at fagbevægelsen tog det nødvendige ansvar og skrev under på overenskomsten.

Og mon ikke medlemmerne i den kommende afstemning vil vise forståelse for det. Ingen kan i hvert fald være i tvivl om, at deres forhandlere gjorde deres yderste for at få en overenskomst, byggegruppen kan være bekendt.

Læs mere om Byggeri

17/3 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.