left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Kommuner kan planlægge asfalt i god tid

Kommuner kan planlægge asfalt i god tid

Tønder Kommune sender asfaltopgaverne i udbud i god tid, så arbejdet kan begynde, så snart vejret tillader det

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Det er ros til Tønder Kommune fra administrerende direktør Anders Hundahl i Asfaltindustrien, fordi kommunen udbyder asfaltarbejder, der skal udføres i 2019, allerede inden jul i år.

Han peger på, at det giver en god årsrytme og forlænger asfaltsæsonen til glæde for både udbyder og udfører, og at det kræver planlægning og samarbejde med ledningsejerne.

- Det er ærgerligt for alle parter, når kommuner nøler med udbuddene, maskinerne samler støv i garagerne, og folkene går på dagpenge for så at køre i døgndrift sidst på året, siger Anders Hundahl til BygTek.

Kræver planlægning
I Tønder sendes asfaltopgaverne i udbud i december eller januar, og arbejdet kan begynde, så snart vejret tillader det:’

- Kommunerne ved jo godt, hvad der skal laves, og så kræver det kun noget planlægning at gøre det klar til sæsonen starter. Så kan vi komme i gang, og det er positivt for alle parter. Der er heldigvis en del kommuner, der foretager deres udbud på denne måde, men der er fortsat mange, som ikke gør det. Det koster jo ikke kommunerne mere at foretage udbud i god tid, end det ellers ville gøre. Det kræver lidt mere arbejde i forvaltningen det første år, men ellers fungerer det arbejdsmæssigt, som det plejer, fortsætter Anders Hundahl.

Færre ledige og mindre overarbejde
Ifølge Anders Hundahl er den samfundsmæssige gevinst ved bedre planlægning af udbuddene, at asfaltsæsonen bliver forlænget med deraf følgende færre ledige og færre overarbejdstimer:
- Rytmen bliver mere jævn, og hverken folkene eller materiellet sættes under så hårdt et pres, som det ellers kan være tilfældet. Et bedre flow kommer alle parter til gode. Politikerne har vedtaget budgetterne, vejafdelingen kender deres økonomiske ramme og politikernes mål. Der er ingen god grund til at vente, siger Anders Hundahl

Staten er problembarnet
Han efterlyser i øvrigt, at staten kommer hurtigere i gang med de nødvendige vejanlæg:

- Staten er problembarnet. Der mangler penge til anlæg i Finansloven, men der er et lille lys for enden af tunnelen, idet regeringen har lovet, at der i begyndelsen af 2019 kommer en plan. Men i 2018 savner vi ordentlige anlægsarbejder, selv om der er masser at tage fat på med færdige VVM-redegørelser og projekter med god samfundsmæssig forrentning, slutter Anders Hundahl.

Arbejde udføres år forud
Vejingeniør i Tønder Kommune Miroslav Guzina siger, at man i Tønder Kommune allerede i efteråret ved, hvad de vil have lavet næste år:

- Forberedende arbejder som fortov, kantsten og asfaltreparationer bliver ofte udført flere år forud for nye slidlag. Kommunen får gode aftaler med entreprenørerne og slipper for hovsaløsninger. Vi har langsigtede handlingsplaner, som vi hvert år opdaterer med fokus på de næste fem år. Vi prioriterer fagteknisk og systematisk indsats med henblik på overblik over vejenes tilstand og valg af produkter og reparationsmetoder, som øger levetiden, siger Miroslav Guzina,

Tønder har siden 2016 udbudt asfaltarbejder sammen med Aabenraa Kommune. De to kommuner samler bolig- og landeveje i pakker efter geografi eller ydelsestype og får fine rabatter.

Læs mere om Byggeri

6/12 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.