Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Lønhop i byggesektorenCheføkonom Bo Sandberg i Dansk Byggeri mener, at lønudviklingen i byggeriet har stabiliseret sig på et lidt højere niveau

Lønhop i byggesektoren

Lønstigningerne i byggeriet er en konsekvens af markedskræfterne og af den udbredte mangel på kompetente medarbejdere

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Ifølge lønstatistikken fra Dansk Arbejdsgiverforening for 3. kvartal er der på arbejdsmarkedet som helhed et lille fald i lønudviklingen fra +2,6 procent i 2. kvartal til +2,5 procent i 3. kvartal.

Men for byggeriets vedkommende er den årlige stigningstakt noget højere med 3,4 procent i 3. kvartal mod 3,3 procent i 2. kvartal.

Cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg peger på, at det er godt for dansk økonomi, at lønningerne på det private arbejdsmarked holder sig på ’dydens smalle sti’:

- På den ene side er der markant reallønsfremgang på grund af den lave inflation, og på den anden side accelererer lønudviklingen ikke. Det ville skade konkurrenceevne og beskæftigelse, siger Bo Sandberg.

Lønhop var ventet
Han understreger, at byggeriet er meget konjunkturfølsomt, og at lønstigningerne i byggebranchen efter nogle år med solidt opsving ligger højest blandt hovedgrupperne på det private arbejdsmarked.

I årene lige efter finanskrisen gjorde det stik modsatte sig gældende, og efter i tre år at have svinget indenfor et forholdsvis snævert bånd på mellem 2,3 - og 2,8 procent er byggeriets årlige lønstigning nu vokset til et nyt og højere niveau på 3,3-3,4 procent:

- Det var ventet, at der ville komme et sådant lønhop på et tidspunkt, og vores vurdering er, at der nu sker en stabilisering på det nye niveau mellem 3 - og 3½ procent årlig nominel lønstigning, siger cheføkonomen.

Markedskræfternes spil
Han mener, at lønstigningerne i byggeriet er en konsekvens af markedskræfterne og af den udbredte mangel på kompetente medarbejdere:

- Men de nye tal for lønudviklingen understreger behovet for at udvide både den indenlandske og udenlandske arbejdsstyrke for at holde opsvinget på sporet, så det ikke løber løbsk, siger cheføkonomen.

Det er dog især funktionærerne indenfor byggeriet, der trækker lønudviklingen opad med en årlig lønvækst på 3,6 procent, mens byggeriets arbejdere havde lønvækst på 3,3 procent.
Det giver tilsammen en lønvækst på 3,4 procent for branchen som helhed.

Læs mere om Byggeri

15/11 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder