left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Martin har træet alle taler om- Træ er blevet en megatrend og vi kan mærke, at der tales og skrives om træ alle vegne, men vi mærker endnu ikke et stort spring i projekter, der er træbaserede, fortæller Martin Tholstrup.

Martin har træet alle taler om

Pensionsselskaber, organisationer og ministre ønsker mere træbyggeri, men er det løsningen på alt? Og bliver det til andet end snak? Mød Martin Tholstrup fra Taasinge Elementer, der om nogen har gjort træet synligt i klimadebatten

Del artiklen på

Samfund - Bæredygtigt Byggeri

Tekst og foto af Johannes H. Nørgård

Taasinge Elementer, der startede i 1971 med savværk og produktion af tagelementer i træ, udvidede med facadeelementer til i dag, hvor de kan skræddersy alle typer elementer med 3D teknologi, har stort set altid levet stille og godt i det Sydfynske øhav og aldrig tiltrukket sig de store overskrifter.

Men sådan er det ikke længere. I det sidste års tid er det gået stærkt: Klimadebatten om træbyggeri, der lagrer CO2 i stedet for at udlede det, direktør og medejer Martin Tholstrup, der tog initiativ til foreningen Træ i Byggeriet, der kom til høring på Christiansborg, fordi politikerne ville lære om træbyggeri samt regeringens 13 klimapartnerskaber, hvor han har siddet med ved bordet.

Og så kulminationen på det hele den 9. december, hvor boligministeren med hele sit følge kom på besøg på Taasinge Elementer og blev indført i, hvorfor træ er så vigtigt et materiale, hvis regeringen vil indfri sit mål om 70 % reduktion af CO2 inden 2030.

- Du har jo ikke kunnet åbne en avis eller tænde for dit tv, uden at der er blevet snakket om klimamål og byggeriets desværre meget store rolle i den samlede CO2 udledning. Det har været på alles læber, og for første gang har vi fået klare politiske udmeldinger om, at vi skal bruge mere træ herhjemme, fordi det er en del af løsningen, hvis vi skal nå CO2 målene. Her er vi jo så tilfældigvis en virksomhed, der leverer varer i træ, siger Martin Tholstrup.

Vi gør os klar
Så i sidder på den grønne gren, mens betonindustrien sveder?

- Nej, det gør vi på ingen måde. Vi kan mærke, at der tales og skrives om træ i et væk, men vi mærker endnu ikke et stort spring i projekter, der er træbaserede. Vi venter på en ketchupeffekt, og vi er nu derhenne, hvor proppen er af flasken. Det er derfor kun et spørgsmål om, hvorvidt det kommer af sig selv, eller om flasken skal have et dask mere i form af politiske tiltag, siger Martin Tholstrup, der fortæller, at de i øjeblikket er ved at køre virksomheden i stilling til den forventede efterspørgsel.

Selv er han oprindeligt uddannet som tømrer og nåede at være selvstændig, inden han startede i Taasinge Elementer som salgschef i september 2015, men blev direktør og medejer i forbindelse med salget til svenske Nordic Waterproofing i sommeren 2017. Herefter gik det stærkt, så Taasinge Elementer i dag også har produktionsanlæg i Sindal, Hampen og et i Letland.

I alt 180 ansatte og en markedsandel herhjemme på 58 %. De er desuden hovedaktionær i to norske virksomheder, hvor det ene har leveret elementer til verdens højeste træbyggeri – det 85 meter høje Mjøstårnet.

Træ er blevet en megatrend
For at få lirket den førnævnte prop af ketchupflasken har det uden tvivl hjulpet, at foreningen Træ i Byggeriet blev stiftet i marts sidste år med Martin Tholstrup valgt som formand. Den har i dag 29 medlemsvirksomheder, der alle arbejder med træ og har fokus på bæredygtighed.

Ideen fik Martin Tholstrup allerede i 2018, hvor han og andre i branchen fornemmede, at klimaudfordringerne og de mulige løsninger snart ville komme på den politiske dagsorden, og den chance for at bringe træet i spil skulle ikke forspildes. Men problemet var, at træindustrien består af mange mindre virksomheder, som ikke stod samlet og havde svært ved at blive hørt.

- I Danmark har vi en kultur, der helt naturligt er båret af stål, beton og tegl. Store velorganiserede industrier, der er enormt dygtige til det, de laver, men gør det enormt svært at blive hørt, hvis man er en trævirksomhed. Derfor havde vi brug for en forening, der kunne gøre os stærke sammen og fortælle, hvad træ kan bidrage med. Og i al beskedenhed, det er ikke kun vores fortjeneste, men det er lykkedes meget godt. Det er blevet en megatrend at bygge i træ, og vi har fået rigtig meget spalteplads og taletid og knyttet stærke kontakter direkte til dem, der tager de politiske beslutninger helt oppe på ministerplan.

Men ser I jer selv som lobbyister eller miljøforkæmpere?

- Det er ikke så enkelt. Mange af os inklusiv mig selv har børn, som skal overtage denne her verden, så når jeg sidder med et produkt, der kan gøre en kæmpe positiv forskel i forhold til klimaudfordringerne, så er vi miljøforkæmpere – og hvis vejen til at udnytte det potentiale er lobbyisme, så er det den vej, vi tager.

Men I har også økonomiske interesser i træ, går det ikke ud over troværdigheden?

- Vi ser mest os selv som en oplysende forening, der samler al den viden og alle de spidskompetencer, vi hver især har fra vores virksomhed. En information, der er brug for, hvis man vil bygge mere i træ herhjemme, og vi prøver at være ekstremt objektive i vores dokumentation. Derfor er det nogle eksterne, der laver arbejdet for os, hver gang vi vil dokumentere, hvad træ kan.

- Det handler ikke bare om, at vi skal bruge en masse træ, hvis vi skal nå de ambitiøse klimamål, så skal alle i byggebranchen deltage. Og de, der ikke lige har træ, skal optimere deres produkter på en anden måde, justere i forbruget eller kigge efter erstatninger.

Alle skal med
For eksempel har Træ i Byggeriet i øjeblikket sat den rådgivende ingeniørvirksomhed Rambøll til at beregne, hvor stor CO2 belastningen er, hvis man opfører henholdsvis et familiehus, en skole, en industribygning og en kontorbygning materialemæssigt traditionelt, med en andel i træ og helt i træ.

- Det giver en meget konkret dokumentation for, hvor klimavenligt et byggeri er i forhold til CO2, så man på et oplyst grundlag ved, om det er værd at gå efter, og om det flytter noget og hvor meget i klimaregnskabet.

Men du har også sagt, at klimaudfordringerne ikke må blive en religiøs kamp mellem byggematerialer?

- Ja, for hvis vi skal nå regeringens ambitiøse klimamål, så kræver det, at alle i byggebranchen deltager, så de, der ikke lige har træ, skal optimere deres produkter på en anden måde, justere i forbruget eller kigge efter erstatninger. Derfor mener jeg også, at det er en stor misforståelse, at den franske regering foreslår, at i 2022 skal halvdelen af materialerne til deres offentlige byggerier være i træ. For det handler ikke kun om at bruge en masse træ, men at vi skal have klimabelastningerne ned. Træ er bare et materiale, der virker lige nu. Om ti år kan der være sket så meget, og forhåbentligt er alle produkter blevet mere konkurrencedygtige i CO2 regnskabet.

Danskernes fordomme
Derfor ønsker Martin Tholstrup også, at regeringen sætter nogle lidt bredere krav til, hvor meget CO2 belastningen må være, når man bygger, og en mærkningsordning lidt i stil med det, vi kender fra energimærket, så man kan se, hvor klimavenligt et byggeri er. Her kan man så stille krav til, at det offentlige selv skal gå foran og ligge i en given kategori.

- Endelig skal man revidere bygningsreglement, lyd- og brandkrav, for her er elementer, der er tudsegamle og ren benspænd for klimavenligt byggeri. Hvorfor skal for eksempel et træbyggeri være brandsikkert i 90 minutter, mens en bygning i beton og stål kun skal være det i 60 minutter – tager det længere tid for en brandbil at køre til et træhus, eller hvor er logikken i det?

Men det kan jo lade sig gøre at bygge i træ herhjemme, hvorfor sker det ikke meget mere?

- Vi lever i et land, hvor vi lige under vores fødder har haft ler til at lave mursten og grus til beton. Det er en kultur, der tager tid at ændre.

Handler det også om, at danskerne stadig tror, at et træhus skal males hvert femte år, er meget dyrere end et af mursten, og at som i tv’s ’I hus til halsen’, ejendomsmægler Jesper Nielsen siger, mangler at fortælle den gode historie om at bo i træbyggeri?

- Det har vi slet ikke været gode nok til, men vi har kun været i gang i ti måneder, og sådan en markedsføring vil koste en masse penge, vi ikke har. For sandheden er jo, at de byggerier, vores elementer bliver brugt i, meget sjældent har facader af træ. I 90 % af det, vi laver, er træet skjult, og det er her 75 % af CO2 besparelsen ligger.

- Og træbyggeri er ikke dyrere, medmindre entreprenøren tager et risikotillæg, fordi han ikke har erfaring med at bygge i træ. Vi laver rigtig mange projekter, der vinder, fordi de er billigere. Vi har lige lavet 40 superbæredygtige boliger på Midtfyn med grønne tage, der er DNGB guldcertificeret og det til en pris, der ligger under rammebeløbet til et almennyttigt byggeri.

- Træbyggeri er ikke dyrere. Vi laver rigtig mange projekter, der vinder, fordi de er billigere. Vi har lige lavet 40 superbæredygtige boliger, der er DNGB guldcertificeret og det til en pris, der ligger under rammebeløbet til et almennyttigt byggeri, fortæller Martin Tholstrup.

Vi får en fordobling af træbyggeri
Sammen med politisk tilskyndelse til klimavenligt byggeri lyder det lovende, hvordan ser det ud med træbyggeriet om fem år?

- Så er andelen af træ i byggeriet fordoblet. Det kan lyde voldsomt, men det er kun på otte procent i dag. Samtidig er vi halvvejs mod 2030, har gjort nogle erfaringer og kan endnu nå at justere midlerne.

Og med Taasinge Elementer?

- Vi går altid efter at gøre det bedre i dag end i går. Så vi forventer at blive større og stærkere. Vi har også en stærk koncern i ryggen, så vi er parate til at investere i det.Læs mere om Byggeri

13/3 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.