Aktuelle nyheder - Byggeri

Nu skal der ske noget i Lærlingenes Hus

Nu skal der ske noget i Lærlingenes Hus

Dansk Håndværk benyttede Folkemødet på Bornholm til at præsentere ´’Lærlingenes Hus” i Tejn, kun 4½ kilometer fra Allinge.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Folkemødet i Allinge

Dansk Håndværk købte sidste år et gammelt og nedslidt bindingsværkshus, som de kommende skal forvandle til et smukt og moderne hus.


Istandsættelsesarbejdet skal udføres af lærlinge i samspil med elever under uddannelse i andre fag, og formålet med projektet er ikke mindst at vise fortidens stolte byggetraditioner i samspil med fremtidens krav til bæredygtighed, nulenergi og cirkularitet.

BygTek mødte frem til præsentationen og talte blandt andre med Dansk Håndværks formand Niels Techen, der har store forventninger til projektet:


Skal vise hvad lærlinge kan
- Vi vil vise noget om det danske håndværk, og hvor vigtigt det er at fokusere på erhvervsuddannelserne og uddanne lærlinge. Særligt når vi ved, at vi kommer til at mangle mange erhvervsuddannede i fremtiden. Der er lavet en rapport, der viser, at vi kommer til at mangle over 80.000 erhvervsuddannede. Det gamle hus, som Dansk Håndværk har købt, skal kortlægges historisk og finde ud af, hvordan vi kan opfylde fremtidens bygningskrav med reglementer, nytænkning, bæredygtighed, energirenovering og teknologi. Så vil vi lade lærlingene udføre arbejdet, så vi ikke kun taler om at have lærlinge, men også viser hvad lærlingene egentlig kan, siger Niels Techen til BygTek.

Stor interesse for projektet
Arrangementet i forbindelse med Folkemødet var ifølge Dansk Håndværks formand reelt startskuddet til at sætte projektet i gang med at få defineret, hvad huset fremadrettet kan bruges til:

- Flere interessenter har vist stor interesse for projektet. Det gælder både fonde og uddannelsesinstitutioner, som gerne vil være med, fordi de synes, at det er et spændende projekt, hvor vi ikke kun taler om tingene, men også illustrerer og laver det. Derfor er det vigtigt, at vi nu finder frem til den gruppe af mennesker og fonde, der skal være med. Når det er på plads, udarbejder vi på traditionel vis et projekt, der tager hensyn til, hvordan huset i fremtiden skal fungere, siger Niels Techen videre.

Ingen facitliste
Dansk Håndværk har endnu ikke lagt sig fast på, hvad huset skal bruges til, når det står færdigt, og derfor er der ingen facitliste:
- Tingene formes efterhånden, og så finder vi frem til, hvad det kan bruges til. Det er ikke kommercielt, hvor vi skal tjene penge på at sælge det, men beholde det i foreningen, og det skal bruges til glæde for de virksomheder vi repræsenterer, slutter Niels Techen.

3F bakker projektet op
Med på Bornholm var også Palle Bisgaard, der er næstformand i 3F’s byggegruppe, og han var meget begejstret for ideen om Lærlingenes Hus:

- Det er en rigtig sjov idé at prøve og udvikle de faglige kompetencer, som folk erhverver sig gennem deres uddannelser. Her får det et konkret udtryk, når man bruger det til at renovere en smuk, gammel perle, som den Dansk Håndværk har købt. Man kan forhåbentlig gennem dette projekt sætte fokus på det traditionelle håndværk og putte en del af det ind i lærlingeuddannelsen. Det er i sin vorden, men måske kan man også få nogle af lærlingene til at få interessen for gamle håndværk og renovering af gamle huse. Det bliver mere behov for i fremtiden at bruge mere tid på at bevare det traditionelle udtryk i bygningerne i stedet for at rive ned og bygge nyt. Derfor har projektet da også 3F’s opbakning, siger Palle Bisgaard til BygTek.

Læs mere om Byggeri

18/6 2018
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.