Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Nye muligheder i næste generation 3D-betonprintVisualisering af fremtidig 3D-printer på byggeplads. Grafik: Cobod International.

Nye muligheder i næste generation 3D-betonprint

Et nyt projekt skal udvikle næste generation 3D-betonprint, så teknologien for alvor kan gøre sit indtog på byggepladser

Del artiklen på

Den nye teknologi, 3D-betonprint, i byggeriet skal rykkes fra at være eksperimentel til en reel og pålidelig konstruktionsmetode på linje med andre byggeteknologier. Med projektet N3XTCON skal byggeriets eksperter sammen med branchen og støttet af Innovationsfonden bl.a. udvikle et computersimuleringsværktøj og nye betonprintere med tilhørende styring, så 3D-betonprint kan indtænkes som pålidelig og ressourcebesparende konstruktionsmetode, der skaber helt nye muligheder ved fremtidige byggerier.

- 3D-print-teknologien er ikke udviklet og moden nok til at rulle ud i stor stil i byggeriet endnu. En af de store udfordringer er, at det at printe med beton er en fuldstændig ny og radikal anderledes måde at anvende beton på. Langt de fleste projekter rundt om i verden, som anvender 3D-printet beton, anvender en 'trial and error'-tilgang. Dvs., at man prøver sig frem mod et godt resultat og opnår måske en god metode til et betonprint til en specifik opgave. Det er naturligvis ikke hensigtsmæssigt i alle byggeprojekter, siger projektlederen for N3XTCON, faglig leder Thomas Juul Andersen, Teknologisk Institut.

Store potentialer
Der ligger et stort potentiale i at automatisere fremstillingen af betonkonstruktioner ved anvendelse af betonprintere. Først og fremmest ligger der nogle interessante produktivitetsforbedringer. Når teknologien er udviklet og modnet, kan der printes skræddersyede betonkonstruktioner til markant lavere pris end i dag. Samtidig åbner 3D-betonprint i byggeriet op for store besparelser på byggematerialer.

Målet med N3XTCON er at udvikle 3D-printteknologier, som muliggør 3D-print af fremtidens (næste generation (N3XT)) af betonkonstruktioner (CON). Nøglen, og der hvor projektet adskiller sig fra andre projekter, er især simuleringsværktøjet og armeringsstrategierne. På den måde kan en 3D-printproces under givne forhold og til en given opgave forudses og dermed tilpasses uden brug af bekostelige - og ofte i blinde udførte - 'trial and error'-forsøg.

- Vi er overbeviste om, at 3D-betonprint giver helt nye arkitektoniske løsninger, hvor tekniske og bæredygtighedsmæssige udfordringer går op i en højere enhed med det strukturelle og dermed arkitektoniske udtryk. Hvis vi ved hjælp af viden om 3D-betonprint kan skabe nye løsninger og f.eks. minimere materialeforbrug med samme performance som konventionelle produkter, så har vi som en tegnestue, der altid udvikler projekter ud fra et bæredygtigt mindset - en klar markedsfordel på det globale marked. Her efterspørges netop disse løsninger i større og større grad, siger Project Manager Troels Dam Madsen fra Henning Larsen Architects.

Fakta
Innovationsfondens investering: 16 mio. kr.
Samlet projektbudget: 24 mio. kr.
Varighed: Fire år.
Officiel projekttitel: N3XTCON

-kj

Læs mere om Byggeri

7/11 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder