Aktuelle nyheder - Byggeri

Nye svende uden svendeprøve- Det er så ærgerligt! Jeg havde glædet mig og ville så gerne have lavet en flot svendeprøve – vise, hvad der skal til, for at man kan få et svendebrev, siger Jacob Baverslund Rasmussen

Nye svende uden svendeprøve

Corona-krisen har også ramt 31 tømrer-, stenhugger- og struktørlærlinge, der skulle have været til svendeprøve på Learnmark Tech. De får nu helt ekstraordinært udstedt et administrativt svendebrev

Del artiklen på

Samfund - Corona-krise

Værkstederne på Learnmark Tech plejer i marts at summe af liv, høj faglighed og koncentration. Det er nemlig den tid, hvor de kommende svende giver alt, hvad de har i sig for at vise det ypperste håndværk. Målet er topkarakterer i både den teoretiske og den praktiske prøve, som udløser de eftertragtede bronze- og sølvmedaljer.

Sådan er det ikke år, hvor alle skoler på grund af corona-situationen har været lukket siden den 12. marts 2020. De 31 lærlinge startede midt i marts på deres svendeprøver, men fik ikke mulighed for at færdiggøre dem. Det ærgrer Kim Clausen, afdelingschef på Learnmark Tech, at forårets svendeprøver og fejring af de nyudlærte svende er aflyst.

- Jeg ved, hvor meget det betyder for vores elever, at de til svendeprøven kan vise, hvad de kan inden for deres fag, og at de kan blive belønnet med den store anerkendelse, der følger med at få en medalje for veludført håndværk. Vi er i en helt ekstraordinær situation, og situationens alvor og den uvished, der er forbundet med den, gør, at vi må acceptere nødløsninger, siger Kim Clausen.

Det er så ærgerligt
Learnmark Tech følger dermed indstillingen fra uddannelsernes faglige udvalg, så lærlingene kan få afsluttet deres uddannelse så smidigt som muligt.

Jacob Baverslund Rasmussen er en af de nyudlærte tømrersvende, som i nær fremtid får tilsendt et administrativt svendebrev, fordi hans svendeprøve blev aflyst på grund af corona-krisen.

- Det er så ærgerligt! Jeg var kun 7 timer fra at have færdiggjort den teoretiske del af min svendeprøve. Vi skulle have afleveret den om torsdagen, hvor skolen lukkede.  Vi havde arbejdet med opgaven en uges tid, hvor vi blandt andet havde tegnet og beregnet på konstruktionen af et sommerhus. Torsdag skulle vi bare tjekke, at alle vores tegninger og mål passede, men det kom vi aldrig til, fortæller 23-årige Jacob Baverslund Rasmussen, som er udlært hos AK Byg A/S i Solbjerg, hvor han i dag er blevet fastansat som tømrersvend.

Jeg ville have gjort mit bedste
De nu udlærte tømrersvende troede ikke, at skolelukningen også kunne ramme dem. Der var jo kun 14 dage til, at de ville være færdige med deres fireårige uddannelse. Men lukningen gjaldt alle.

Til den praktiske del af prøven skulle Jacob Baverslund Rasmussen og hans holdkammerater på 37 arbejdstimer have bygget en del af det sommerhus, de havde arbejdet med i den teoretiske svendeprøve. Jacob Baverslund Rasmussen skulle have bygget et udsnit af huset med bjælkespær med valm og vindue. Sådan blev det ikke.

 - Lukningen kom meget ubelejligt. Jeg havde glædet mig meget til at lave min praktiske del af svendeprøven. Det var en rigtig god opgave, og jeg ville så gerne have lavet en flot svendeprøve – vise, hvad der skal til, for at man kan få et svendebrev. Jeg ville have gjort mit bedste. Nu får jeg bare et administrativt svendebrev og må vente med svendegildet til sommer, siger den nyudlærte tømrersvend.

Svendeprøver for industriteknikere og smede udsættes
Tagdækkerne på Learnmark Tech afsluttede deres svendeprøve den 11. marts 2020, men svendeprøveafslutningen dagen efter blev desværre aflyst for de ni nyudlærte tagdækkere på grund af den midlertidige skolelukning.

Learnmark Tech har desuden i samarbejde med de faglige udvalg for industriteknikere og smede valgt at flytte forårets svendeprøver, så de efter den nuværende plan starter arbejdet midt i april. Det får de berørte elever og virksomheder direkte besked om.

- Det kan vi gøre, fordi lærlinge inden for industriens uddannelser typisk afslutter deres svendeprøve tre måneder før, de er udlært. Nu rykker vi lidt rundt på deres sidste del af uddannelsen og håber på, at vi kan gennemføre deres svendeprøver efter den nye plan, fortæller Kim Clausen.

-jhn

Fakta:

Forårets fordeling af nyudlærte svende på Learnmark Tech fordelt på fag:
• 17 tømrere
• 1 stenhugger
• 12 anlægsstruktører
• 1 bygningsstruktør
• 5 industriteknikere (under forudsætning af, at skolen åbner igen 13. april 2020)
• 3 smede (under forudsætning af, at skolen åbner igen 13. april 2020)

 

Læs mere om Byggeri

2/4 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.