left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Og så er det ikke engang løgn!Direktør Morten Frihagen fra Dansk Håndværk efterlyser lidt sund fornuft fra regeringen

Og så er det ikke engang løgn!

Staten har efter aftale med Dansk Arbejdsgiverforening og LO opkrævet næsten 50 millioner kroner til en fond, men der har i tre år ikke sket udbetaling af én eneste krone

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Ikke mindst de mindre virksomheder protesterede voldsomt, da regeringen sammen med LO og Dansk Arbejdsgiverforening aftalte at etablere ”Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede”.
Danske virksomheder har siden 2016 været tvunget til at betale millioner til en fond, der skal betale, hvis udenlandske firmaer snyder deres ansatte for løn.

Det betyder i praksis, at lovlydige danske virksomheder skal betale regningen, når deres konkurrenter på grund af snyd og underbetaling underbyder dem og løber fra regningen.

DA og LO fik idéen
Ingen i byggebranchen var ved etableringen af fonden i tvivl om, at det var de store medlemsvirksomheder i Dansk Arbejdsgiverforening, der ville slippe for at blive påtvunget kædeansvar, og med LO’s hjælp accepterede regeringen at lave fonden.

Nu viser det sig imidlertid, at der endnu ikke er udbetalt én eneste krone af de næsten 50 millioner kroner, der er krævet ind.

En opgørelse, som Dansk Håndværk via aktindsigt har fået adgang til, viser ifølge direktør Morten Frihagen, at fonden ikke i et eneste tilfælde har været brugt:
- Og intet tyder på, at det vil ske i noget synderligt omfang fremover. Alligevel kræver politikerne at samtlige danske virksomheder fire gange om året skal indbetale mindre end 1,25 kroner pr. medarbejder – i alt 4,50 kroner årligt - til en fond, der aldrig bruges, fortæller Morten Frihagen til BygTek.

Betal pengene tilbage
Han opfordrer politikerne til straks at afvikle ordningen og tilbagebetale beløbet. Samtidig peger han på, at en regering, der altid taler om at begrænse de administrative byrder, pålægger virksomhederne at holde regnskab med og indbetale så små beløb:

– Hver eneste gang, et firma skal betale til diverse fonde og ordninger, koster det tid til administration. Og tid er penge. Så for erhvervslivet er udgifterne mange gange større end de 49 ubrugte millioner, forklarer direktøren.

Han mener samtidig, at ”Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede” er et brud retsbevidstheden hos lovlydige virksomheder, der skal betale for andres lovovertrædelser.

Bureaukrati
Morten Frihagen forklarer over for BygTek, at det i praksis er vanskeligt at gøre krav om penge i fonden, da der er et ”vist bureaukrati”, man skal igennem:

- Fonden har ingen virkning over for den unfair konkurrence, vi som danske virksomheder oplever. Det er rendyrket symbolpolitik. Arkitekterne bag fonden var Dansk Arbejdsgiverforening og det daværende LO, og de forventer, at der er ”sager på vej”, og at fondsordningen har en forebyggende karakter. Men det har indtil nu varet tre år uden en eneste udbetaling, så den køber jeg ikke, siger Morten Frihagen, der i øvrigt henviser til, at fonden kun dækker udenlandske virksomheder, der er overenskomstdækkede og løber fra regningen.

FAKTA:
• Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede har pr. 31. december 2018 modtaget 49.646.596,04 kr. Beløbet er indbetalinger foretaget siden fondens oprettelse. Det betyder at den ubrugte fond er vokset med yderligere 16 millioner det seneste år.

• Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede har ikke modtaget anmeldelser om løntilgodehavender, hvorfor der ikke er dækket/udbetalt løntilgodehavender overfor lønmodtagere udstationeret til Danmark.

• Da Fonden aldrig har modtaget anmeldelser behandler den på nuværende tidspunkt heller ikke verserende sager.

• Politikerne har reguleret beløbet frem for at afskaffe det. Sidste år var det på 7,20 kr. pr. fuldtidsbeskæftiget til nu at være på 4,50 kr. Betaling skal ske én gang i kvartalet og er derfor en langt større administrativ omkostning for virksomhederne.

Lyt til hele interviewet med direktør Morten Frihagen på nedenstående link

http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3532&T=Og så er det ikke engang løgn!

 

Læs ogå artiklerne:

Kommentar - skingrende politisk vanvid

Dansk Folkeparti: Penge i udstationeringsfond skal tilbage til virksomhederne

 

Læs mere om Byggeri

11/3 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.