Aktuelle nyheder - Byggeri

Oplev fremtidens byggeplads på Byggeri'20På byggeri'20 kan man få en snak og et kig ind i hvordan fremtidens byggeplads kan se ud. (Arkivfoto:jhn)

Oplev fremtidens byggeplads på Byggeri'20

Hvordan ændrer tømrerens arbejdsdag sig, når branchen øger sit fokus på blandt andet mindre CO2-aftryk og materialespild? Det kan man få et bud på hos fermacell og James Hardie på Byggeri´20

Del artiklen på

Samfund - Byggeri

Hvordan ser arbejdsdagen ud på fremtidens bæredygtige byggeplads? Det kan tømrerne allerede på Byggeri´20 kigge forbi hos fermacell og James Hardie for at blive klogere på. Her byder man nemlig indenfor til en snak om de muligheder og udfordringer, det giver for de udførende, når man i stigende grad begynder at fokusere på faktorer som minimering af CO2-aftryk og reduktion af materialespild i løbet at byggeprocessen.

- Jeg tror, at vi vil se drastiske ændringer i måderne, vi bygger på, når der i de kommende år for alvor kommer fart på den grønne omstilling af byggeriet. I dag er det stadig begrænset, hvor stor indvirkning bæredygtighed har på tømrernes arbejdsdag, men det kommer til at forandre sig. Både i forhold til valget af konkrete byggeløsninger, men også de metoder og processer, tømrerne anvender.

Mindre slæb og mindre spild
Det fortæller Branch Manager Claus Møller fra James Hardie Denmark. Han nævner som eksempel, at der fremover bliver langt mere fokus på automatisering af byggeprocesserne, så tømrerne i mindre grad skal håndtere materialer manuelt.

Det gælder blandt andet inden for tilskæring af fibergipsplader, som i dag foregår ved, at tømrerne samarbejder to og to, så den ene foretager opmålinger og giver målene videre til den anden, som så skærer pladerne til. Her vil man på messen kunne opleve fermacell fibergips blive håndteret af en stemmestyret robot fra virksomheden Kobotts. Robotten 'Amigo' udfører tilskæringen på baggrund af tømrerens instrukser via en app.

- Løsningen betyder, at det eneste, tømreren selv skal gøre, er at sætte fibergipspladen op og tage den ned igen, når robotten er færdig. Det giver en markant forbedring af arbejdsmiljøet på byggepladsen, men reducerer også potentielt mængden af spild med omkring 30 procent. Og mindre spild betyder samtidig mindre transport af byggematerialer og udledning af CO2, forklarer Claus Møller.

Fokus på effektivisering af byggeprocessen
Men bortset fra automatisering vil man også i stigende grad opleve byggeløsninger, som gør det nemmere at sikre den rette kvalitet fra starten og mindsker risikoen for fejl i byggeprocessen. Et eksempel er udviklingen af skudskruer til fibergipsmontage, hvor skruerne skydes fast i væggen frem for at skulle skrues i. Et andet er nye typer teleskopprofiler til opbygning af indvendige vægge, som kan optage nedbøjning i betondæk.

Derudover er James Hardie senere i år klar med facadebeklædningen HardiePlank VL med not og fer, der sikrer hurtig montage med skjult indfæstning. De besøgende på Byggeri´20 kan dog opleve løsningen allerede på byggerimessen. Claus Møller runder af:

- Det er alt sammen eksempler på, at vi har fokus på mere effektive og ressourceoptimerende måder at bygge på. Skruer, profiler og nye pladeformater er måske mindre opsigtsvækkende end en skærerobot, men tankegangen bag er den samme: Vi skal hjælpe tømrerne med at være på forkant med udviklingen, så de får nemmere ved at forbedre arbejdsmiljøet og bygge med fokus på minimering af CO2-aftryk og materialespild på byggepladsen.

-jhn

Læs mere om Byggeri

12/2 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.