left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Optimering af materialeforbrug sparer CO2Ingen jordarbejder eller ventetid på at fundamentet hærder giver en hurtig byggeproces med skruefundamentering. Foto: Fremtidens Fundament.

Optimering af materialeforbrug sparer CO2

CO2-udledningen reduceres med op mod 95 %, når træhuse og lette konstruktioner funderes på skruefundamenter fremfor beton

Del artiklen på

Ved at fundere huse på skruefundamenter af stål fremfor på traditionelle randfundamenter af beton sænkes CO2-udledningen fra fundamenteringen med op mod 90-95 %.

Det viser en rapport fra Fremtidens Fundament baseret på fundering med skruefundamenter fra den tyske producent Krinner. Den dokumenterer de store CO2-besparelser på en række træhus- og modulbyggerier, hvor der blev valgt Krinner-skruer fremfor betonfundering. I de sammenlignende beregninger er der taget højde for CO2-udledningen fra produktionsteknologi, materialer, mængder, transport og byggeproces.

- Vi vidste, at skruefundamenter er langt mere bæredygtige end beton, men ikke at de sparer så meget CO2, som de i virkeligheden gør. Det betyder, at byggebranchen kan levere vigtige bidrag til den grønne omstilling blot ved at skifte til en anden måde at bygge fundamenter på, fortæller Rune Roepstorff Nissen, der er direktør i Fremtidens Fundament.

- Klimaaftrykket fra traditionelle randfundamenter virker måske overraskende højt, men de kræver meget beton fra en energikrævende produktion med stor CO2-udledning. Skruefundamentering er afstemt efter det enkelte byggeri, og materialeforbruget er langt mindre. Når alle forhold indregnes, er det en afgørende klimagevinst, fortsætter Rune Roepstorff Nissen.

Et Krinner skruefundament er en moderne variant af punktfundering med fortrængningspæle, men udført i genbrugsstål og forsynet med et gevind.

Parcelhuse og sommerhuse
Klimagevinsterne er størst ved at bygge træhuse og andre lette konstruktioner på skruefundamenter. Til et 170 m2 træhus går der typisk 45 skruefundamenter. De vejer 1,5 tons og har en samlet CO2-udledning på et tons fra fabrik til de står i jorden. Et tilsvarende betonfundament kræver 80 tons beton og stålarmering - hvor alene armeringsstålet vejer mere end hele skruefundamenteringen.

De store materialemængder for betonfundamentet resulterer i en CO2-udledning på 14,5 tons og dermed en besparelse på 12 tons CO2 eller 92 % for træhuset funderet på skruefundamenter.

Betonfundamenter til træ-og murstenshuse er nogenlunde ens, men træhuse er let byggeri og behøver derfor ikke så mange skruefundamenter, som huse i tegl og beton. Det gør skruefundamentering af træhuse og andet let byggeri endnu mere klimavenligt og billigere - også billigere end betonfundamentering.

Parcelhuse af letbeton og teglsten er tungere og skal stå på flere skruefundamenter, men opnår stadig markante CO2-besparelser. Skruefundamentering er derfor aktuelt for størstedelen af de over 5000 parcelhuse og et par tusinde sommerhuse, der bygges hvert år.

- Træ er dog et mere bæredygtigt materiale at bygge med, så vi anbefaler at bygge flere huse af træ for at opnå de største CO2-gevinster, siger Rune Roepstorff Nissen.

Bygherrer, der skal bygge nyt hus eller tilbygge, kan selv beregne, hvor meget CO2 de sparer ved at bruge skruefundamenter i stedet for beton. På Fremtidens Fundaments hjemmeside ligger CO2-beregneren frit tilgængelig sammen med rapporten om udledningen fra de to funderingsmetoder.

-kj

Læs mere om Byggeri

24/3 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.