Aktuelle nyheder - Byggeri

Pionerprojekt giver liv til træets fremtidFv. Anders Tang, Bravida, Bo Pedersen, Moe, Allan Werge, AL2Bolig, Kim Dalgaard, Vandkunsten, Henrik Carstensen, Hustømrerne, Ole Vester Sørensen, Uldbjerg Smede, Scott Hollingsworth. Foto: AL2Bolig.

Pionerprojekt giver liv til træets fremtid

Årets Byggeri 2018 i kategorien Bolig, Lisbjerg Bakke, blev hyldet ved en prisoverrækkelse, hvor både historien, beslutsomhed og spændende perspektiver var omdrejningspunkterne

Del artiklen på

- Årets Byggeri er Danmarks eneste brede samfundspris inden for byggeriet, og det bygger på helhedsbilledet af, hvad et byggeprojekt giver til samfundet. Vinderne af prisen er en lille, lukket kreds, for selvom at der bygges store, flotte domiciler, eksklusive boliger med havudsigt og meget andet, så er der ikke mange, der får denne pris. Men det har Lisbjerg Bakke nu.

Sådan lød det fra formand for dommerkomiteen, Scott Hollingsworth, da han tog ordet ved prisoverrækkelsen på toppen af Lisbjerg ved Aarhus.

- Fra den spæde projektide til et byggeri står færdig, går der mange år. Det er en lang proces, hvor de involverede parter skal holde fast og stå imod, når udfordringerne opstår. Og dem kommer der mange af. Især, når man som her i Lisbjerg har en ide om at gøre noget andet end det, vi kender, og hvad vi er vant til. Man ville bygge i træ, og man ville bygge billigere og sundere. Dét besluttede man sig for, og man førte beslutningen ud i livet og skabte et resultat, der er større og giver mere end blot husly end de 40 boliger, projektet består af.

Videre sagde han:

- Det kan bygges med danskproducerede limtræselementer i et nyt byggesystem, der kan skaleres, så man ikke behøver at importere materialet fra udlandet. Det er lige her i Danmark, og det bliver meget spændende at se, hvordan fremtiden for træbyggeriet her i landet udviklinger sig de kommende år. Nu kan man i hvert fald se, hvordan det kan gøres.

Læs mere om årets vinder her.

Et rart sted at være
Direktør for AL2Bolig, Allan Werge, startede med at takke for kåringen som Årets Byggeri og til de mange fremmødte:

- Vi er altid glade for at få gæster herude - og vi får mange gæster ud til Lisbjerg, som vil se vores projekt og lade sig inspirere. Fællesskabet var i højsæde i konkurrencen, og det har været drivkraften igennem hele projektet. Og det mærker man, når man står her. På afstand ser man de lyse bygninger og saddeltagene, men når man kommer nærmere, ser man træet, og ved ankomst føles varmen og for at bruge et lidt slidt, dansk ord - hyggen - der er gennemtrængende for stedet. Her er rart at være, og her er rart at bo, og det er det vigtigste for os.

- Vejen hertil har været bumpet og til tider føltes lang. Der har været brandkrav, der skulle opfyldes, og en lokalplan, der skulle udfærdiges. Men det er altsammen lykkedes, og vi kan se tilbage på nogle år med hårdt arbejde fra alle involverede parter - og især Kim (Dalgaard, Vandkunsten) og Bo (Pedersen, Moe). Så en stor tak til jer allesammen for jeres vigtige bidrag til dette fantastiske byggeri og en stor tak for prisen.

Gammel ide tages til nye højder
Arkitekt Kim Dalgaard fra Vandkunsten tog herefter ordet og mindedes inspirationskilden til at bygge i træ:

- Mange tak for prisen og til alle, der har været med på dette pionerprojekt. Det kræver stor ildhu at komme igennem med sådan et projekt, som i virkeligheden går meget længere tilbage end konkurrencen. For 20 år siden introducerede Johnny Hersted Hansen, som desværre nu er død, massivtræ i Danmark, og dengang var vi førende inden for massivtræsbyggeri i Norden. I de efterfølgende år stoppede udviklingen, men dette projekt bygger hos Johnnys ideer, og med udgangspunkt i Lisbjerg Bakke forsøger vi nu i Køge at tage træbyggeriet videre og op i højden til syv etager.

For Hustømrerne havde det været en stor fornøjelse og meget lærerigt at være med på projektet:

- God arkitektur handler ikke kun om lige linjer, men også at det er bygbart og funktionelt. Derfor skal der også lyde en stor tak til Kim (Dalgaard, Vandkunsten) og Bo (Pedersen, Moe) for at have udformet projektet. Tak for godt samarbejde og tak for prisen, sagde Henrik Carstensen.

Om Årets Byggeri:
Årets Byggeri er den bredeste og mest alsidige pris i byggebranchen. En national hæderspris, som hvert år tildeles årets bedste og vigtigste byggerier ud fra deres samfundsmæssige og byggefaglige betydning. Nominerede byggerier bedømmes af en dommerkomite med branchens vigtigste branchedirektører og aktører.
Magasinet Byggeri er vært for Årets Byggeri.

Dommerkomiteen:
Formand Scott Hollingsworth (arkitekt, Hollingsworth Pack), Lene Espersen (direktør, Danske Arkitektvirksomheder), Henrik Garver (adm. direktør, FRI), Elly Kjems Hove (branchedirektør, DI BYG), Rasmus Brandt Lassen (direktør, Bygningsstyrelsen), Lars Storr-Hansen (adm. direktør, Dansk Byggeri) og Palle Thomsen (adm. direktør, Danske Byggecentre)

-kj

Læs mere om Byggeri

14/12 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.